Πέθανε 28χρονος που είχε κάνει το εμβόλιο της Οξφόρδης

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19 απεβίωσε, ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε τις ουσιαστικές λεπτομέρειες που αφορούν στον κόσμο, όπως αν η θανατηφόρος νόσος του εκδηλώθηκε μετά τον εμβολιασμό  και αν ήταν στην ομάδα που έπαιρνε το εμβόλιο ή το pacebo –το εικονικό φάρμακο που δεν περιέχει καμιά δραστική ουσία.  Επίσης αν το νόσημά του εμφανίζεται σε ποσοστό ένα τοις χιλίοις ή 1%. Μπορεί δηλαδή ο θάνατος να επήλθε  συμπτωματικά μετά τον εμβολιασμό. Και γι αυτό γίνονται πάντα εικονικά εμβόλια σε χιλιάδες άτομα, ώστε αν το ίδιο νόσημα εμφανιστεί στο ιδιο ποσοστό και σε μη εμβολιασθέντα, να τεκμηριωθεί ότι δεν έφταιγε το εμβόλιο, αλλά απλά ο άνθρωπος ήταν ο άτυχος του 1% ή του ένα τοις χιλίοις.

Στη Βραζιλία πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν δεχθεί να πάρουν εθελοντικά εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση των δοκιμών και όχι μόνον τη Οξφόρδης.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν 28χονος και διεξάγεται έρευνα για τα ακριβή αίτια θανάτου.

Δεν συνδέουν το θάνατο με το εμβόλιο

Οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για την νόσο Covid-19 αναμένεται ότι θα ξαναρχίσουν στις ΗΠΑ εντός της εβδομάδας, αφού η αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ολοκλήρωσε την έρευνά της για τη σοβαρή ασθένεια που παρουσίασε ένας από τους συμμετέχοντες, ανέφεραν τέσσερις διαφορετικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Η μεγάλη δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ έχει διακοπεί από τις 6 Σεπτεμβρίου, αφού ένας από τους εθελοντές εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα και που συχνά, όταν διαγιγνώσκεται εγκαίρως, είναι ιάσιμη.

Έχει διαρρεύσει ότι και δεύτερο άτομο παρουσίασε σοβαρή παρενέργεια πριν από 4 μήνες, αλλά ουτε για εκείνην δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις και αν επρόκειτο πάλι για μυελίτιδα ή για κάτι άλλο.

Οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στο πρακτορείο ότι ενημερώθηκαν πως η δοκιμή μπορεί να ξαναρχίσει αυτήν την εβδομάδα. Ο FDA δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θάνατο του ασθενούς και κανείς δεν ξέρει πώς θα χαρακτηρίσει την ασθένεια ο FDA. Επίσης κανείς δεν αναφέρει επισήμως το νόσημα του εθελοντή και δεν ειναι βέβαιο ότι ο 28χρονος που πέθανε παρουσίασε μυελίτιδα ή όχι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι