Πέθανε ο φυσικός Πίτερ Χίγκς, γνωστός για το “σωματίδιό Χιγκς”

Πέθανε ο φυσικός Πίτερ Χίγκς, γνωστός για το “σωματίδιό Χιγκς”

Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2013 για το «Σωματίδιο Χιγκς», που θεωρείται θεμελιώδες στοιχείο της δομής της ύλης, πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το σωματίδιο Χιγκς, που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως «σωματίδιο του Θεού» (the God particle) είναι ένα μποζόνιο η ύπαρξη του οποίου γενικά προβλεπόταν από την θεωρία της φυσικής, όχι όμως με βεβαιότητα. Το εντόπισαν πειραματικά το 2012 στον μεγάλο επιταχυντή του εργαστηρίου CERΝ.

Η ύπαρξη του σωματιδίου του Χιγκς ερμηνεύει ως ένα βαθμό την συγκρότηση της ύλης, προσδίδοντάς της ιδιότητες, όπως για παράδειγμα την ιδιότητα της μάζας. Πολλοί θεωρούν ότι η ανακάλυψή του θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος, της “μεγάλης έκρηξης” και της γέννησης του κόσμου.

Πήρε το όνομα του βρετανού καθηγητή φυσικής Πίτερ Χιγκς (Peter Higgs), επειδή ήταν ένας από τους 6 φυσικούς που επέμειναν για την ύπαρξή του από το 1964. Το 2013 ο Πίτερ Χιγκς και ο Φρανσουά Ανγκλέρ (Francois Englert) βραβεύτηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους και την πρόβλεψή τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι