Πέθανε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Πέθανε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Πέθανε σήμερα στη Ρώμη σε ηλικία 77 ετών, μετά από μακρά ασθένεια ο διάσημος σκηνοθέτης και διανοούμενος Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο δημιουργός που επηρέασε με το έργο του την ιταλική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Ποιητής, παραγωγός, σκηνοθέτης βραβευμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ, ο Μπερτολούτσι άνοιξε νέους δρόμους στην ευρωπαϊκή σκέψη και αφήνει μεγάλη κληρονομιά στην παγκόσμια τέχνη.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών απέσπασε το έγκυρο λογοτεχνικό βραβείο Βιαρέτζιο, ενώ στον κινηματογράφο εργάσθηκε αρχικά ως βοηθός του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubbica, το «φαινόμενο Μπερτολούτσι» εξερράγη το 1972 με το έργο “Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι”, το σκάνδαλο που προκλήθηκε τότε και την λογοκρισία που ακολούθησε.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά σε «μεσαιωνική πυρά στην οποία πέταξαν το φιλμ», ένα γεγονός που είχε όμως διαφορετικό αποτέλεσμα, αφού εκτίναξε την φήμη του Ιταλού σκηνοθέτη. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, άλλωστε, το 1987, ο Μπερτολούτσι καταφέρνει να κερδίσει οκτώ Όσκαρ με τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα», ένα έργο που του άνοιξε τις πύλες τις Κίνας και τον επέβαλε στο διεθνές στερέωμα.

Από τις πλέον διάσημες ταινίες του ήταν το «Τσάι στη Σαχάρα» και το “Io ballo da sola”, ενώ το με την ταινία “Οι Ονειροπόλοι” ο Μπερτολούτσι επέστρεψε στο 1968 και στο Παρίσι. Το 2012, ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης γύρισε το τελευταίο του έργο στην Ρώμη, το «Εγώ και εσύ», το οποίο είναι ένας έντονος διάλογος μεταξύ δυο αδελφών.

Ο Μπερτολούτσι έζησε, κυρίως, στην Αιώνια Πόλη και στο Λονδίνο. Τον διέκρινε ωστόσο το έντονο ενδιαφέρον του για όλη την ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτόν υπήρξε, άλλωστε, ένας από τους πλέον ένθερμους και ειλικρινείς υποστηρικτές των Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην Ιταλία αντιστεκόμενοι στην στρατιωτική δικτατορία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι