Πέτσας: “Βλέποντας και κάνοντας” για το lockdown – Επιμένει να αθωώνει την χαλάρωση στον τουρισμό

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

«Αυτή τη στιγμή δεν έγινε κάποιο λάθος βασικό, που να έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να κάνει το έναή το άλλο η κυβέρνηση. Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, η οποία επήλθε κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα αρχικά σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας .

Ο  ίδιος υπογράμμισε ότι αν μπει κανείς σήμερα στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, και δει τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών για 100.000 κατοίκους, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα και στα κρούσματα και στους θανάτους είναι πέμπτη ή έκτη από το τέλος μεταξύ 36 χωρών.

Ο τουρισμός

Για το εάν το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση ο κ. Πέτσας είπε πως «στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ό,τι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας» και  υποστήριξε ότι αυτό αποδεικνύεται από τον μικρό (όπως είπε) αριθμό κρουσμάτων σε τουρίστες. Επίσης θεωρεί ότι η κορύφωση παρουσιάστηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που κατά τη γνώμη του αθωώνει τον τουρισμό.

Επίσης είπε ότι οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες. «Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει αργότερα χάρη στα μέτρα που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown» είπε.

Διάρκεια lockdown

Αναφερόμενος στις αντοχές του Συστήματος Υγείας τόνισε ότι δεν θα γίνει στην Ελλάδα αυτό που έγινε στην Ιταλία. «Αυτό, όμως, που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο από την αρχή είχαμε εκπονήσει, από τον Μάρτιο-Απρίλιο,  και εφαρμόζεται τώρα» είπε.Πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλα σχέδια στο τραπέζι, όπως  η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει στις επόμενες επτά-δέκα ημέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα λήξει το lockdown. «Δύο χαρακτηριστικά λαμβάνουμε υπόψη: Πρώτον, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επιπέδωση της καμπύλης και την άλλη εβδομάδα μια γρήγορη πτωτική πορεία. Πολύ κρίσιμη για την πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη» είπε και συμπλήρωσε:

«Στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση 500, 400, 600, κάπου εκεί. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Αν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί lockdown για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οι τιμές των τεστ

Για τις τιμές των τεστ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: « Οι τιμές στα τεστ παραμένουν υψηλές, αλλά η συνεχώς μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των rapid tests τις ρίχνει. Παράδειγμα, οι τιμές για τα μοριακά τεστ, τα PCR, έχουν πέσει, πλέον, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ για τα rapid tests βλέπουμε και τιμές 30-35 ευρώ. Επομένως, προσδοκούμε ότι και στο επόμενο διάστημα, όσο μπαίνουν περισσότερα rapid tests στην αγορά, θα πέφτουν οι τιμές».

Τα rapid τεστ πάντως στην Αμερική πωλούνται 5-10 δολάρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι