Πιέζουν την Τουρκία και απαντά: “Ναρκαλιευτικα μόνον παρευξείνιων κρατών μέχρι να λήξει ο πόλεμος”

Πιέζουν την Τουρκία και απαντά: “Ναρκαλιευτικα μόνον παρευξείνιων κρατών μέχρι να λήξει ο πόλεμος”

Η Τουρκία επιμένει ότι δεν θα εισέλθει στον Εύξεινο Πόντο κανένα πολεμικό πλοίο μη παρευξείνιου κράτους όσο διαρκεί ο πόλεμος, γιατί κάτι τέτοιο θα ακύρωνε τη Σύμβαση του Μοντρέ

Η σημερινή υπογραφή για στολίσκο ναρκαλιετικών από τον Πολεμικό Ναυτικό τριών παρευξείνιων κρατών (Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας) για απονακροθέτηση του Εύξεινου Πόντου (Μαύρης Θάλασσας), κάνει το ΝΑΤΟ να πιέζει την Τουρκία για “άνοιγμα” και σε άλλα πολεμικά ναυτικά χωρών του ΝΑΤΟ. Σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, το απέκλεισε μέχρι το τέλος της διαμάχης.

Συγκεκριμένα, είπε: «Για την αποναρκοθέτηση η χώρα μας εφαρμόζει προσεκτικά, υπεύθυνα και αμερόληπτα τη Σύμβαση των Στενών του Μοντρέ, η οποία διασφαλίζει την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με την αρχή της περιφερειακής ιδιοκτησίας. Έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της περιοχής και η Τουρκία συνεργάζεται με παράκτιους συμμάχους για την εξάλειψη των κινδύνων και των απειλών που δημιουργούν οι νάρκες που παρασύρονται στη Μαύρη Θάλασσα από την αρχή του πολέμου».

Στο ερώτημα αν θα ενταχθούν στην τριμελή ομάδα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κινδυνο τη Συνθήκη του Μοντρέ. «Η Ομάδα Εργασίας Αντιμετώπισης Ναρκών Μαύρης Θάλασσας (MCM Blacksea) είναι μια ομάδα εκκαθάρισης ναρκών που ιδρύθηκε από παράκτιες χώρες υπό την ηγεσία της Τουρκίας με τη συμμετοχή του Ρουμανικού και του Βουλγαρικού Ναυτικού. Πρόκειται για έναν οργανισμό παράκτιων κρατών της Μαύρης Θάλασσας.

»Η συμβολή άλλων παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας σε συμφωνημένους και συγκεκριμένους τομείς μπορεί να υλοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου και αν ανακύψουν οι  συνθήκες, και πάλι με την ομόφωνη ψήφο των τριών χωρών. Οι κανόνες της Σύμβασης του Montreux εφαρμόζονται σχολαστικά, διότι αυτή η σύμβαση είναι η εγγύηση της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα.

»Τα ναρκαλιευτικά πλοία που διέθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία δεν μπορούν να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα πριν από το τέλος του πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση αυτή και δεν έχει κανένα αίτημα για το θέμα αυτό αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο του MCM Blacksea, συνολικά 4 πλοία, από ένα ναρκαλιευτικό πλοίο από κάθε χώρα καθώς και ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου, θα εκτελούν καθήκοντα στη Μαύρη Θάλασσα», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με το υπογεγραμμένο μνημόνιο, μια επιτροπή αποτελούμενη από τους αρχηγούς των πολεμικών ναυτικών των τριών χωρών θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο. Η επιτροπή αυτή θα λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας και, όταν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες, «θα αποφασίσει σχετικά με την επιλογή και την αποδοχή άλλων χωρών που θα συμμετάσχουν μετά το τέλος του πολέμου»., είπε ο κ. Ακτούρκ.

Το μνημόνιο σήμερα υπογράφηκε από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκιας, τον ομόλογό του της Ρουμανίας και τον υφυπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι