Πιο Αζέρος κι απ’ τους Αζέρους ο Ταγίπ: Οι Αρμένιοι να σταματήσουν την… κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα να τερματιστεί η… αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες μεταξύ  των αζερικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από την Αρμενία αυτονομιστών.

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση που ξεκίνησε με την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόλις η Αρμενία εγκαταλείψει το έδαφος που έχει καταλάβει, η περιοχή θα ξαναβρεί την ειρήνη και την αρμονία», δήλωσε σε ομιλία του ο Ερντογάν, του οποίου η χώρα είναι ο κύριος υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη σύγκρουση. Πρόσθεσε δε ότι οποιοδήποτε άλλο αίτημα ή πρόταση δεν θα ήταν μόνο άδικο και παράνομο, αλλά θα συνέχιζε να είναι «ένα κακό μάθημα για την Αρμενία».

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, σημειωτέον,  ακόμα και το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζει ότι κατοικείται κατά 95% από Αρμένιους εδώ και αιώνες.

Ο Ερντογάν είπε μάλιστα ότι η ομάδα του Μινσκ (Ρωσία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες) που διαμεσολαβεί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν,  απέτυχε να επιλύσει το θέμα για σχεδόν 30 χρόνια.

Το Αζερμπαϊτζάν «έπρεπε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του είτε του άρεσε είτε όχι», είπε. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της αδελφής και φίλης χώρας που είναι το Αζερμπαϊτζάν με όλη μας την καρδιά και με κάθε τρόπο».

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο, σε μάχες μεταξύ αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστηριζόμενων από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με απολογισμούς που ανακοινώθηκαν σήμερα, συγκρούσεις που αυξάνουν τους φόβους για έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ αυτών των δύο χωρών.

Η αυτονομιστική αυτή περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, που κατοικείται στην πλειονότητά της από Αρμένιους, ανεξαρτοποιήθηκε ουσιαστικά από το Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς.

Ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών εγείρει φόβους για σοβαρή αποσταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως εάν παρέμβουν ενεργά  η Τουρκία και η Ρωσία, που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές (όχι όμως όλους)  έχουν αποκλίνοντα συμφέροντα στον Νότιο Καύκασο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε σήμερα την κατάσταση στο Καραμπάχ «πολύ ανησυχητική» και καταδίκασε ως απαράδεκτη οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στην περιοχή.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx