Πυρ ομαδόν για την αγωγή του ανιψιού του πρωθυπουργού κατά δημοσιογράφων για το Predator

Πυρ ομαδόν για την αγωγή του ανιψιού του πρωθυπουργού κατά δημοσιογράφων για το Predator

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -καταδικάζουν την αγωγή του πρώην γραμματέα  και ανιψιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων.

Η υπόθεση αφορά στην παρακολούθηση πολιτικών και άλλων προσώπων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator -θέμα που έφεραν στην δημοσιότητα οι δημοσιογράφοι που διώκονται. Αυτοί είναι ο Θανάσης Κουκάκης, καθώς και συντάκτες της “Εφημερίδας των Συντακτών” και των Reporters United.

ΣΥΡΙΖΑ

«Το Μαξίμου έχει καταστήσει την Ελλάδα υπόλογη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς-μάλιστα δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο- για καταπάτηση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Και πρόσθεσε «οι αγωγές-“slapps” σε βάρος δημοσιογράφων αποτελούν συνήθη πρακτική προκειμένου να καμφθεί η ερευνητική δημοσιογραφία, ώστε να μην ελέγχει την πολιτική και οικονομική εξουσία. Αυτό επιχειρείται και με τις αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος δημοσιογράφων που ερευνούν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Η αλήθεια θα καταδικάσει όσους δεν τη σέβονται».

ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έγραψε τα εξής: «Στεκόμαστε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί υπηρετούν το λειτούργημά τους. Η ερευνητική δημοσιογραφία ήταν εκείνη που αποκάλυψε κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων, μιας από τις νοσηρότερες υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπονόμευσης του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.

»Αποτελεί ευθεία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων η εξοντωτική αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Την ώρα μάλιστα που ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του σκανδάλου και πολλάκις η Κυβέρνηση ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη τους.

»Η προστασία της ελευθερίας του Τύπου είναι βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας και γι’ αυτό στεκόμαστε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί υπηρετούν το λειτούργημά τους».

Νέα Αριστερά

«Σήμερα το πρωί με τον Νάσο Ηλιόπουλο βρεθήκαμε στα δικαστήρια. Εδώ εκδικάζεται η αγωγή που υπέβαλε ο κύριος Δημητριάδης, πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Όλη η Ελλάδα ξέρει το λόγο: η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

»Οφείλουμε όλες και όλοι να σταθούμε στο πλευρό της ανεξάρτητης και μαχητικής δημοσιογραφίας. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Διεκδικώντας να έρθει στο φως όλη η αλήθεια για ένα σκάνδαλο που είναι ανοιχτή πληγή στο σώμα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας» τόνισε σε ανάρτήσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κώστας Καρπόζηλος.

Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και μέλος της ευρωομάδας The Left, Στέλιος Κούλογλου, για το θέμα των αγωγών του Δημητριάδη, με τις οποίες αξιώνει εξοντωτικά ποσά. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και άλλες οχτώ διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου έχουν επίσης ζητήσει την απόσυρση της αγωγής σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αντί να στοχοποιούνται με αγωγές που κοστίζουν οικονομικά και ψυχολογικά, η “Εφ.Συν.” και οι Reporters United αξίζουν εύσημα για τα ρεπορτάζ τους» τόνισαν το International Press Institute (IPI), ARTICLE 19 Europe (A19), Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT) και Reporters Without Borders (RSF).

Στην εκδίκαση (η απόφαση δεν έχει εκδοθεί) κατέθεσε και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος που αναφέρθηκε στον ορισμό των SLAPP ως παραπλανητικές αγωγές, οι οποίες «ασκούνται από τάχα θιγόμενους, ισχυρά πρόσωπα για να εκφοβίσουν».

Ο δικηγόρος του κ. Δημητριάδη ρώτησε για τη δημοσίευση «επανόρθωσης» μετά την εξώδικη διαμαρτυρία του Ιουνίου. «Το να δέχεσαι και να δημοσιεύεις την απάντησή του δε σημαίνει ότι ανακαλείς» είπε ο κ. Αλιβιζάτος. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η υπόθεση αυτή είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας»,

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αναφέρθηκε εκτενώς στην έρευνα που έκαναν με την δημοσιογράφο Ελίζα Τριανταφύλλου για τις υποκλοπές. «Δεν έχεις όλες τις αποδείξεις την ίδια στιγμή. Σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός και ο Δημητριάδης για την περίπτωση Κουκάκη επικαλέστηκαν χαρτί που δεν άξιζε καν για χαρτί τουαλέτας. Δεν είχε ψάξει καν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επίμαχων εταιρειών. Τόσα μπορούσαμε να βρούμε, αυτά βρήκαμε» είπε. Ο ίδιος ο ενάγων ήταν απών και παρέστησαν οι δικηγόροι του. Η απόφαση, αναμένται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι