Πυρά ΗΠΑ και Γερμανίας κατά Μακρόν – Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Γάλλος πρόεδρος

Η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο και ο γαλλογερμανικός άξονας

Αντιδρούν και οι ΗΠΑ και η Γερμανία στην ιδέα του Μακρόν για διμερή συμφωνία αποστολής στρατού στην Ουκρανία από κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Το “Politico” αναφέρει και μια λεπτομέρεια: παρά τον θούριο του Μακρόν περί Ουκρανίας, αρνείται να αγοραστούν σχετικά φθηνά πυρομαχικά από άλλες, εκτός Ευρώπης χώρες, υποστηρίζοντας με πάθος στην πράξη την πολεμική βιομηχανία της χώρας του.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Δεν θα σταλούν Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν ζητάει αυτό ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ζητάει εργαλεία και δυνατότητες. Δεν ζήτησε ποτέ να πολεμήσουν για τη χώρα του ξένοι στρατιώτες».

Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν, από την Πράγα όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τσεχίας Πετρ Πάβελ, έδωσε συνέχεια στο θέμα επιμένοντας: «Είπα όσα είπα, επειδή θεώρησα αναγκαίο να δώσω μια ώθηση στους συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίοι δεν πρέπει να δειλιάζουν μπροστά στην ακάθεκτη Ρωσία. Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων είπα, ξέρω πολύ καλά τι λέω. Οι άνθρωποι πάντα εθελοτυφλούν στις τραγωδίες που έρχονται. Η Ευρώπη ξεκάθαρα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση όπου θα είναι αναγκαίο να μην αποδειχθεί δειλή. Θέλω να ταρακουνήσω τους συμμάχους, να τους αφυπνίσω».

«Δεν χρειαζόμαστε συζητήσεις για το αν έχουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος. Αυτό δεν βοηθά πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων» της Ουκρανίας, αντέδρασε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Αν η στάση μας είναι παθητική, διατρέχουμε τον κίνδυνο να υποστούμε τις συνέπειες,  να υποστούμε ήττες στο πεδίο, και πιθανόν απογοητεύσεις στις ΗΠΑ», είπε, πετώντας “καρφί” για τη Γερμανία, καθώς οι γαλλογερμανικές εντάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνονται σύμφωνα με το Politico.

To Politico, που είναι αμερικανικό μέσο ενημέρωσης με ευρωπαϊκό κλάδο, γράφει: «Η Γαλλία αισθάνεται από καιρό απογοητευμένη που η Γερμανία θεωρεί τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Γερμανία από πλευράς της ανατριχιάζει με την όψιμη μεταμόρφωση του Μακρόν σε αυτοδιορισμένο πολέμαρχο, ειδικά όταν το Βερολίνο έχει δώσει πολύ περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από όσα η Γαλλία».

Το Politico προσθέτει και μια σχετικά άγνωστη πτυχή της επίσκεψης του Μακρόν στην Τσεχία αναφέροντας ότι στην ουσία η Γαλλία κοιτάζει την τσέπη της πολεμικής βιομηχανιας της μάλλον, παρά τα συμφέροντα της Ουκρανιας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην πρωτοβουλία της Τσεχίας να αγοραστούν πυρομαχικά και από άλλες χώρες, όχι μόνον ευρωπαϊκές, μια που η Ουκρανία έχει μεγάλη ανάγκη από σφαίρες.

Παρά την φιλοπόλεμη και θεωρητικά “ηρωική” στάση του ο Μακρόν όμως, αυτός έμεινε στην ουσία αντίθετος στην προοπτική να αγοραστούν σφαίρες από άλλα κράτη. Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Τσεχίας  ηγείται μιας εκστρατείας για τη χρηματοδότηση της αγοράς 800.000 οβίδων για το Κίεβο από προμηθευτές εκτός ΕΕ, ώστε να καλυφθεί το κενό στα πυρομαχικά. Εκτιμάται ότι η Ρωσία εκτοξεύει έως και 10 φορές περισσότερα πυρομαχικά από την Ουκρανία στην πρώτη γραμμή, γράφει το Politico.

«Εντούτοις, ο Μακρόν, αν και θεωρητικά την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε την τσεχική πρωτοβουλία, γρήγορα έγινε σαφές ότι το Παρίσι δεν θέλει να θυσιάσει το μότο “Αγοράζετε ευρωπαϊκά προϊόντα” ακόμα και στις οβίδες, καθώς θεωρεί στην πράξη ότι τα χρήματα της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης. Αυτή η στάση έχει προκαλέσει ευρεία κριτική στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ότι η Γαλλία ενδιαφέρεται περισσότερο να προστατεύσει την πολεμική βιομηχανία της παρά να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει», καταλήγει το Politico.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι