Πυρά Ισραηλινών κατά ΟΗΕ στο Λίβανο – Ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Παλαιστινιακό: Η oικονομική & χωροταξική ασφυξία ως υβριδικός πόλεμος, Γιώργος Βοσκόπουλος

Ισραηλινοί έβαλλαν κατά δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, ενώ αναμένεται η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων στη Γάζα και εκφράζονται ελπίδες για μικρή έστω παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε σήμερα ότι μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά καθώς έκαναν περιπολίες στην περιοχή Αουταρούν στον νότιο Λίβανο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.Η UNIFIL καταδίκασε την επίθεση κατά των ειρηνευτικών της δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ανησυχητική».

«Υπενθυμίζουμε έντονα στα μέρη τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν τα μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων και να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται για την αποκατάσταση της σταθερότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της UNIFIL.

Η Αίγυπτος, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικές ενδείξεις από όλες τις πλευρές για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή για λίγα 24ωρα ακόμη. Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει διαρκώς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές».

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς αναμένεται να αφήσει ελεύθερους 13 Ισραηλινούς ομήρους σήμερα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ολιβιέ Ράφοβιτζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Νωρίτερα σήμερα, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωναν ότι έλαβαν από την Χαμάς έναν κατάλογο με τα ονόματα 14 ομήρων που θα απελευθερώσουν σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινικού κινήματος η οποία περιλαμβάνει και εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι το Ισραήλ άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη απελευθέρωση 13 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η διαδικασία απελευθέρωσης της δεύτερης ομάδας Ισραηλινών ομήρων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα στις 16:00. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια καθυστέρηση και το ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 17:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι