Πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς στο masterplan των Ολλανδών για τη Θεσσαλία

Πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς στο masterplan των Ολλανδών για τη Θεσσαλία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις προτάσεις των Ολλανδών για τη Θεσσαλία, λέγοντας ότι από το 2017 υπήρχαν έτοιμα σχέδια και μελέτες που όμως η ΝΔ άφησε “στα χαρτιά”. Το ΠΑΣΟΚ από πλευράς του καταγγέλλει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενημέρωσε κανέναν στην αντιπολίτευση για το masterplan των Ολλανδών και δεν κάλεσε για ενημέρωση ούτε καν τον περιφερειάρχη. Η δε Νέα Αριστερά αναφέρεται σε “μια μελέτη 400 σελίδων χωρίς καμία διαβούλευση”.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φαμέλλος αναφέρθηκε εκτενώς στην παραλαβή του master plan της Θεσσαλίας τονίζοντας ότι δεν καλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα έργα που δεν έγιναν. «Του υπενθυμίζουμε ότι η Θεσσαλία έχει ήδη σχεδιασμό για τους υδατικούς πόρους από το 2014, η αναθεώρηση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2017, καθώς και σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, που ολοκληρώθηκε το 2018, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες 2000/60 και 2007/60. Αυτά τα σχέδια έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως όφειλαν.

»Στους σχεδιασμούς αυτούς προβλέπονταν έργα ορεινής υδρονομίας, φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα και περιφερειακά έργα ταμίευσης και κυρίως ορθολογική διαχείριση των υδάτων, όπως και οι ζώνες πλημμύρισης, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν στις πλημμύρες του Daniel και Εlias. Μόνο που τα έργα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Αγοραστού, επέλεξαν να τα αφήσουν στα χαρτιά. Επίσης, δεν προχώρησαν τις αναθεωρήσεις και των δύο σχεδίων που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/12/2021 και φυσικά δεν τις υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ήδη έχει κινήσει διαδικασίες κατά της χώρας μας».

Κλείνοντας, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «κάθε συμβολή στη διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας είναι πολύτιμη. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας που ανακοινώθηκαν σήμερα. Πέρα όμως από τα μεγάλα λόγια, πιο πολύτιμο θα ήταν, αν έστω και μία φορά η κυβέρνηση αναλάμβανε τις ευθύνες της. Γιατί αυτό που έχουν – και είχαν – ανάγκη οι πολίτες, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, είναι τα έργα που δεν προχώρησε η κυβέρνηση. Ξέροντας δε, ότι εξελίσσονται παράλληλα από το ΥΠΕΝ οι αναθεωρήσεις των σχεδίων του 2014 και του 2017, δημιουργείται ένα ερώτημα, ποιο σχέδιο θα ισχύσει και αν τελικά θα υλοποιηθεί κάποιο».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε «πρωτοφανείς αντιθεσμικές συμπεριφορές καθώς οι βουλευτές του κόμματος από τη Θεσσαλία δεν κλήθηκαν ποτέ από την Κυβέρνηση, παρά μόνον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κλήθηκαν αρχικά σε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στην Καρδίτσα και την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε συνάντηση μαζί του, προκειμένου να ενημερωθούν για το πόρισμα των Ολλανδών και το masterplan για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Ήταν εξίσου εντυπωσιακό βέβαια, το γεγονός ότι άφησαν εκτός του νέου οργανισμού διαχείρισης υδάτων – που  ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν-, ακόμη και  τον Περιφερειάρχη, τον οποίο επίσης δεν  κάλεσαν εξαρχής να συζητήσουν μαζί του το σχέδιο των Ολλανδών».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο που ο κυβέρνηση δεν ενημέρωσε το ανώτατο θεσμικό όργανο της Θεσσαλίας – το Περιφερειακό Συμβούλιο και προσθέτει: «Είμαστε αόρατοι για το Μέγαρο Μαξίμου, δεν ενημερωνόμαστε από κανένα για τις εξελίξεις που αφορούν στον τόπο που ζούμε, που εκπροσωπούμε και που έχουμε καθήκον να υπηρετούμε. Αυτό δεν γίνεται με ευθύνη των βουλευτών, αλλά της κυβέρνησης που λειτουργεί με αυτόν τον ευτελιστικό για τους θεσμούς τρόπο. Κατά τα άλλα, ζητά α -λα -καρτ τη συναίνεση και την συμπόρευσή μας».

Η Νέα Αριστερά αναφέρει: «Πρόκειται για μία μελέτη 400 σελίδων που εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση, χωρίς διαφάνεια και ενημέρωση. Το περιεχόμενό της έχει γίνει γνωστό μόνο από στοχευμένες διαρροές και γενικόλογες αναφορές. Πώς είναι δυνατόν ένα ολιστικό σχέδιο τέτοιας έκτασης που αφορά την αποκατάσταση των υποδομών και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας αλλά και την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου να προκύπτει χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση;».

Και προσθέτει: «Χωρίς απαντήσεις για τα χρονοδιαγράμματα και τις αποζημιώσεις έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας. Βρίσκονται ακόμα στο κενό επτά μήνες  μετά την καταστροφή αφού δεν γνωρίζουν αν και τι θα καλλιεργήσουν, ενώ οι αποζημιώσεις για πάγιο εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και οι πληρωμές καθυστερούν παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι