Πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Όπως μεταδίδει το al Arabiya κι άλλα αραβικά μέσα, περισσότερα από 100 μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου στη Σύρτη για πρώτη φορά από το 2014 ψήφισαν υπέρ της μεταβατικής κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με στόχο να διεξαχθούν εκλογές στην  Λιβύη τον ερχόμενο Δεκέμβρη, όπως προβλέπεται από τις συμφωνιες που έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και χρόνια να λυθεί το λιβυκό, να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να ενωθεί και πάλι η χώρα, όπως ζήτησε κι ο ίδιος ο μεταβατικός πρωθυπουργός. Εν τω μεταξύ όμως ο άνθρωπος που ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ένας φίλα προσκείμενος στον Ερντογάν ζάπλουτος Λίβυος, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος καταγγέλθηκε ότι προκειμένου να τον εκλέξουν οι 75 εκλέκτορες στη Γενεύη, μοίρασε στον καθένα από αυτούς από 250.000 έως 500.000 δολάρια.

Οι κατηγορίες για δωροδοκίες των μελών του φόρουμ πολιτικού διαλόγου για τη Λιβύη ώστε να τον στηρίξουν εκκρεμούν και έχουν φέρει σε αμηχανία και τον ΟΗΕ. Στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου γίνονταν μάλιστα οι εκλογές για την ανάδειξή του ως μεταβατικού πρωθυπουργού στη Γενεύη, έγινε κυριολεκτικά σχεδόν μαλλιοτράβηγμα, όταν άρχισαν να ωρύονται όσοι είχαν πάρει “μόνο” 250.000 δολάρια καθώς είχαν μόλις ανακαλύψει ότι άλλοι είχαν πάρει τα διπλά λεφτά προκειμένου να ψηφίσουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και πολιτικό.

Υπέρ της 27μελούς κυβέρνησης που πρότεινε ο Ντμπεϊμπά ψήφισαν μετά από ένα διήμερο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων ή συναλλαγών 121 από τους 132 παρόντες βουλευτές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι