Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία μετά το σκάνδαλο Στράχε

Αυστρία και Δανία γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ για τα εμβόλια – Το ναυάγιο της Κομισιόν, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αποκλείει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή της κυβέρνησης συνασπισμού.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε λίγο πριν ο Κουρτς κάνει μια δήλωση, σε μια πρώτη αντίδραση για το βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες, Παρασκευή που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον η απόφαση θα οδηγήσει στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων  του Στράχε ή απλά στην παραίτηση του αντικαγκελάριου. Δεν αποκλείεται πάντως η κυβερνητική κρίση να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρε βουλευτικές εκλογές.

Να παραμείνει με τον υπαρχηγό του επιδιώκει ο Στράχε

Να συνεχίσει τη συνεργασία του στην κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, φέρεται να επιδιώκει το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Προτείνει μάλιστα τον υπαρχηγό του και νυν υπουργό Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ στη θέση του αντικαγκελάριου και αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Άγνωστο παραμένει πάντως, εάν η επιδίωξη αυτή των Ελευθέρων θα γίνει αποδεκτή από το Λαϊκό Κόμμα και τον αρχηγό του.

Ενώ εκπρόσωποι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων παρέπεμπαν λίγο πριν από το μεσημέρι στις επικείμενες δηλώσεις του Στράχε και του Κουρτς, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος ηγείται της ισχυρότερης οργάνωσης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, απαίτησε την άμεση παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε όπως και του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση πολιτικής συναλλαγής.

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Λούντβιγκ, στο βίντεο που δημοσιοποίησαν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του Κόμματος των Ελευθέρων το οποίο αυτοαποκαλείται «κοινωνικό πατριωτικό κόμμα», αλλά στην πραγματικότητα είναι «το κόμμα των μεγάλων δωρητών».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι