Πλωτή προβλήτα για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα από τις οι ΗΠΑ – Πλήγμα του Ισραήλ στην Ράφα

Ένοπλοι έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
EPA/ABIR SULTAN

Τί ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος της Pat Ryder αναφερόμενος στο σχέδιο των ΗΠΑ για την προβλήτα στη Γάζα, πρόκειται για μια “αποστολή έκτακτης ανάγκης” για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας: Το σχέδιο θα χρειαστεί έως και 60 ημέρες για να εκτελεστεί, όπως είπε, και θα μπορεί να παρέχει έως και δύο εκατομμύρια γεύματα καθημερινά στους Παλαιστίνιους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “θα δημιουργήσουν μια προσωρινή θαλάσσια προβλήτα που θα επιτρέπει στα πλοία να μεταφέρουν φορτίο σε μικρότερα πλοία για τη μεταφορά και εκφόρτωση φορτίου σε μια προσωρινή γέφυρα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. “Αναμένουμε ότι θα χρειαστούν πάνω από 1.000 στρατιώτες για την οικοδόμησή της και έως και 60 ημέρες θα χρειαστούν προκειμένου να αναπτυχθούν οι δυνάμεις και να κατασκευαστεί η γέφυρα και η προβλήτα”, δήλωσε ο Ράιντερ. Μόλις δημιουργηθεί, είπε “δεν θα υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος της Γάζας”.

Το σχέδιο ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, στην οποία προέτρεψε το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στο αποκλεισμένο έδαφος, ενώ υπερασπίστηκε τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς. Η καθυστέρηση του Ισραήλ να παραδώσει βοήθεια από το έδαφος οδήγησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν μαζί με άλλες χώρες σε ρίψεις βοήθειας από αέρος, με την Ουάσινγκτον να πραγματοποιεί την Παρασκευή την τέταρτη ρίψη του μήνα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι “ένα αμερικανικό C-130 έριξε πάνω από 11.500 ισοδύναμα γεύματος, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές στη βόρεια Γάζα” σε κοινή επιχείρηση με την Ιορδανία. Επισημαίνοντας όμως τον κίνδυνο της παράδοσης βοήθειας από αέρος, ένας γιατρός στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας δήλωσε την Παρασκευή ότι η ρίψη σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε 10.

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο AFP ότι “οι ΗΠΑ δεν προκάλεσαν το θάνατο κατά τη διάρκεια της ρίψης βοήθειας από αέρος στη Γάζα”, ενώ στρατιωτική πηγή της Ιορδανίας δήλωσε ότι κανένα από τα τέσσερα αεροσκάφη του βασιλείου που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν εμπλέκεται στον θανάσιμο τραυματισμό.

Πλήγμα στην Ράφα

Προηγουμένως, το Ισράηλ έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα κατοικιών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανέφεραν κάτοικοι σήμερα Σάββατο, εντείνοντας την πίεση στην τελευταία περιοχή του θυλάκου στην οποία δεν έχει εισβάλει ακόμα και όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο.

Το 12όροφο κτήριο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα σύνορα με την Αίγυπτο, υπέστη ζημιές από την επιδρομή. Δεκάδες οικογένειες έμειναν άστεγες, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, σύμφωνα με τους κατοίκους. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει. Ένας από τους 300 ενοίκους του συγκροτήματος ανέφερε στο Reuters πως το Ισραήλ τους έδωσε τη νύχτα περιθώριο 30 λεπτών να το εγκαταλείψουν.

«Ο κόσμος τρόμαξε, έτρεχε πανικόβλητος στις σκάλες, κάποιοι έπεσαν, επικρατούσε χάος. Ανθρωποι άφησαν τα υπάρχοντά τους και τα χρήματά τους», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλ- Ναμπρίς, προσθέτοντας πως μεταξύ αυτών που παραπάτησαν στα σκαλιά κατά τη διάρκεια της εκκένωσης ήταν η έγκυος σύζυγος ενός φίλου του. Αξιωματούχος της Φατάχ, από τη Ράφα, εξέφρασε φόβους για το ότι το Ισραήλ έπληξε το πολυώροφο κτήριο στη Ράφα αποτελεί ένδειξη επικείμενης ισραηλινής εισβολής.

Πέντε μήνες μετά την έναρξη της αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως σχεδόν 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 72.500 έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Πηγή: newsit.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι