Ποια είναι τα τρία νέα πρόσωπα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Ποια είναι τα τρία νέα πρόσωπα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Τρία νέα πρόσωπα διορίστηκαν ως υφυπουργοί σήμερα στο τουρκικό υπουργείιο Εξωτερικών και η  ανταποκρίτρια του ethnos. gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, περιγράφει το προφίλ τους.

Πρόκειται για την Αϊσέ Μπερίς Εκιντζί, τον Μπουρχανετίν Ντουράν και τον Νουχ Γιλμάζ που διορίστηκαν ως υφυπουργοί του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στη θέση του Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος αποχωρεί για να αναλάβει τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.Η

Η Αϊσέ Μπερίς Εκιντζί σπούδασε στη Γαλλία το 1982 και έκανε μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά στο Boston College το 1991. Εν συνεχεία ξεκίνησε την καριέρα της στο Οικονομικό Τμήμα της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας και το 1994, εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ 2007 και 2010, εργάστηκε ως επικεφαλής τμήματος στο Τμήμα Ενέργειας. Διετέλεσε Γενική Πρόξενος στη Μασσαλία μεταξύ 2010-2011 και Υποδιευθύντρια Ενέργειας και Υδάτων από το 2012 έως το 2016.

Από τις 2016 έως το 2021 υπηρέτησε ως πρέσβης στην Αβάνα της Κούβας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προέβη σε δηλώσεις κυρίως κατά του εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα. Η Εκιντζί έχει λάβει θετικά σχόλια για την επαγγελματική της απόδοση και τον ρόλο της στην ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Κούβας. Κατά τη θητεία της, πολλές τουρκικές εταιρείες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην Κούβα, ειδικά στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και του τουρισμού.

Οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες της την περιγράφουν ως ικανή και αφοσιωμένη διπλωμάτη που προώθησε τις τουρκικές θέσεις σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, αναφέρεται ότι έχει συμβάλει σημαντικά σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες διεθνείς διασκέψεις και συζητήσεις. Η Εκιντζί διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών σήμερα (17 Μαΐου 2024).

Ο Μπουρχανετίν Ντουράν είναι γνωστός Τούρκος αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής. Πήγε σε θρησκευτικό σχολείο και στη συνέχεια αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου -τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, εργάστηκε ως βοηθός έρευνας στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα.

Μεταξύ 1993 και 2001, εργάστηκε ως βοηθός ερευνητή στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου και στο διάστημα 2001-2009, ως λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ίδιου πανεπιστημίου. Το 2006, έγινε αναπληρωτής καθηγητής και εν συνεχεία τέθηκε επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Το 2009 εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο “Ιστανμπούλ Σεχίρ” της Κωνσταντινούπολης ως επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων.

Το 2013, διορίστηκε γενικός συντονιστής του παραρτήματος της Κωνσταντινούπολης του φιλικά προσκείμενου στην κυβέρνηση think tank SETA (Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας). Το 2014, έγινε γενικός συντονιστής του SETA.

Ο Μπουρχανετίν Ντουράν έχει συγκεντρώσει ποικίλα σχόλια και απόψεις σχετικά με το έργο και τις απόψεις του. Ως Γενικός Συντονιστής του Ιδρύματος SETA, ο Ντουράν είναι γνωστός για τις αναλύσεις του σχετικά με την τουρκική εσωτερική πολιτική, την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για το Μεσανατολικό. Έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες «Daily Sabah» και «Politics Today», όπου οι στήλες του αντικατοπτρίζουν συχνά μια φιλοκυβερνητική στάση, υποστηρίζοντας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ντουράν έχει τόσο επαινεθεί όσο και επικριθεί για τις απόψεις του. Οι υποστηρικτές εκτιμούν τη βαθιά κατανόηση της τουρκικής και περιφερειακής πολιτικής, καθώς και τη συμβολή του στις ακαδημαϊκές και πολιτικές συζητήσεις μέσω της αρθρογραφίας του. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές έχουν επισημάνει την ισχυρή ευθυγράμμισή του με το ΑΚΡ, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την αντικειμενικότητα των αναλύσεών του. Ο Μπουρχανετίν Ντουράν διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών σήμερα.

Ο Νουχ Γιλμάζ αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του METU και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Γραφιστικής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ. Ξεκίνησε το διδακτορικό του στο τμήμα Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου George Mason και το ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο Γιλντιρίμ Μπεγιαζίτ,  στο τμήμα Κοινωνιολογίας.

Εργάστηκε ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον για την εφημερίδα Star, την εφημερίδα Sabah και το CNN Turk. Μεταξύ 2008-2011, ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής του γραφείου του think tank SETA στην Ουάσιγκτον. Το 2013 διορίστηκε σύμβουλος δημοσίων πληροφοριών. Ο διορισμός του ήταν αξιοσημείωτος, καθώς ήταν το πρώτο άτομο που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή εκτός του οργανισμού, αντικαθιστώντας έναν επί μακρόν υπηρετούντα εσωτερικό σύμβουλο.

Εργάστηκε ως λέκτορας στη Σχολή Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Μαρμαρά. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική, την κριτική σκέψη και τις πολιτιστικές σπουδές σε πολλά τουρκικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Η κριτική για τον Γιλμάζ περιστρέφεται συχνά γύρω από τις ιδεολογικές του τάσεις και το ρόλο του στις επιχειρήσεις πληροφοριών.

Πηγή: ethnos.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι