Εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους στη Λιβύη – Ποια στελέχη των ΕΔ σκοτώθηκαν

Ποια είναι τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στη Λιβύη

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Ελληνες. Αντικείμενο της έρευνας είναι το αν τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια.

Σημειώνεται ότι στο τροχαίο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής. Μεταξύ αυτών, τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο μεταξύ ταα στοιχεία των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς την αφρικανική χώρα μετά την κακοκαιρία Daniel, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Ειδικότερα, το ΓΕΕΘΑ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το εξής: «Σε συνέχεια ενημέρωσης που αφορά στον θανάσιμο τραυματισμό μελών της Ελληνικής Αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Λιβύη, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει ότι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των σορών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

»Κατόπιν ταυτοποίησης των σορών, διαπιστώθηκε ότι οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:

»Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ

»Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ

» Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ

» Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως».

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε την Τρίτη (19/09) ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πέντε θανάτους μελών της ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη ως τροχαίο δυστύχημα, τονίζοντας πως η ΕΥΠ δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για δυστύχημα, καθώς η κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες. Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη παρά τις αρχικές πληροφορίες.

ΕΥΠ

Υπενθυμίζεται ότι το λεωφορείο στο επέβαινε η ελληνική αποστολή, ενεπλάκη σε τροχαίο και τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε Έλληνες – τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς. Οι λεπτομέρειες που δίνει το Γενικό Επιτελείο έρχονται με το σταγονόμετρο, άλλωστε την είδηση για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων έδωσε στη δημοσιότητα πρώτα η Λιβύη και έπειτα επιβεβαίωσαν με καθυστέρηση οι αρμόδιοι φορείς της Ελλάδας.

Στο στόχαστρο των ερευνών θα μπει και το λεωφορείο, το οποίο παρέλαβε την αποστολή μετά την προσγείωση του C-130 στην ανατολική Λιβύη. Το MEGA ανέφερε την Τρίτη (19/09) πως το όχημα φέρει μεγάλες τρύπες, ενώ φαίνεται πως ήταν «πειραγμένο» και διέθετε ένα ακόμη ντεπόζιτο με άλλα 200 λίτρα καυσίμων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η περιοχή όπου έγινε το περιστατικό, ελέγχεται από σκληροπυρηνικούς του ISIS. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη ήταν απολύτως καλοδεχούμενη σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία, και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για κάποιον πρόσθετο κίνδυνο πέραν των αντικειμενικών κινδύνων λόγω των ταραχών και της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στο αφρικανικό κράτος.

Επισημαίνεται πως οι πρώτες αναφορές για τους επιβαίνοντες στο φορτηγό, που συγκρούστηκε με το λεωφορείο, έκαναν λόγο για μέλη οικογένειας από τη Λιβύη. Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση για να βεβαιωθούν για την ταυτότητα των επιβαινόντων.

Οι τραυματίες

Σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις υποβάλλονται σήμερα τρεις πολυτραυματίες από το τροχαίο. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον αρχαιότερο της αποστολής, έναν συνταγματάρχη με κάταγμα στη μέση, έναν αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων με εγκαύματα στο 30% του σώματος του και για έναν αξιωματικό του Υγειονομικού ο οποίος έχει εγκαύματα στον οισοφάγο από εισπνοή καυστικών ουσιών, η περίπτωση του οποίου είναι η πιο σοβαρή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Εντός της ημέρας πρόκειται να δοθούν και πέντε εξιτήρια, δύο τραυματιών που νοσηλεύονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και τριών ακόμη από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι