Ποια ονόματα ακούγονται ως υποψήφιοι αντικαταστάτες του Μπάιντεν

Bloomberg: Πώς οι Δημοκρατικοί μπορούν να αντικαστήσουν τον Μπάιντεν - Ποιοι θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν
epa11442525 US President Joe Biden participates in the first 2024 presidential election debate with former US President Donald J. Trump at Georgia Institute of Technology’s McCamish Pavilion in Atlanta, Georgia, USA, 27 June 2024. The first 2024 presidential election debate is hosted by CNN. EPA/WILL LANZONI / CNN PHOTOS MANDATORY CREDIT: CNN PHOTOS / CREDIT CNN - WILL LANZONI EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Στο τραπέζι έχουν αρχίζει να πέφτουν ονόματα κάποιων πιθανών υποψηφίων αν δεχτεί να αποχωρήσει ο Τζο Μπάιντεν, παρότι η αντικατάστασή του δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Αν για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Associated Press, o Μπάιντεν αποχωρούσε ξαφνικά από την κούρσα, «οι συντηρητικοί θα μπορούσαν να υποβάλουν αγωγές σε όλη τη χώρα, αμφισβητώντας πιθανώς τη νομιμότητα του ονόματος του νέου υποψηφίου των Δημοκρατικών στο ψηφοδέλτιο».

Η εφημερίδα New York Times κάλεσε χθες (Παρασκευή) τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο μετά τα όσα έγιναν στο ντεμπέιτ.

Σε άρθρο της αναφέρει ότι «για να υπηρετήσει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει την κούρσα» και περιγράφει τον Δημοκρατικό πρόεδρο με όρους όπως «σκιά ηγέτη» αφού ο αρχηγός του κράτους, 81 ετών, «απέτυχε». Άλλοι θεωρούν ότι οι Δημοκρατικοί ούτως ή άλλως γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση του Μπάιντεν εδώ και πολύ καιρό και όμως δεν αναζήτησαν άλλο πρόσωπο έναντι του Τραμπ εγκαίρως. Δεν είναι δηλαδή και τόσο βέβαιο ότι το κόμμα θα ενδώσει λόγω της κακής εμφάνισης του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ. Επιπλέον ο ίδιος δεν δείχνει καμία διάθεση να κάνει στη μπάντα.

Μεταξύ πάντως τον ονομάτων που αναφέρουν το Associated Press, η Guardian και άλλα μέσα, είναι της Καμαλα Χάρις, της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και στενή συνεργάτιςδος του Τζο Μπάιντεν. Ακουγεται επισης ο Gavin Newsom, κυβερνητης της Καλιφδόρνια,  ο JB Pritzker κυβερνητης του Ιλινόις και η Gretchen Whitmer, κυβερνήτης του Μίσιγκαν. Επίσης ακούγεται το όνομα του Dean Phillips, της Μισέλ Ομπάμα και του Sherrod Brown.  Όλοι αυτοί βέβαια δηλώνουν προς το παρόν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Μπάιντεν.

Όσον αφορά στην Καμάλα Χάρις, ως αντιπρόεδρος φαίνεται να είναι πολύ πιθανή επιλογή, αλλά την έχουν επικρίνει πολλοί επειδή δεν μπόρεσε να διαμορφώσει δικό της ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και γενικά δεν είναι δημοφιλής ως ηγετική προσωπικότητα.

Όσον αφορά τον Gavin Newsom, ο ίδιος έχει διαψεύσει και μάλιστα πρόσφατα το ενδεχόμενο χαρακτηρίζοντάς το “ανόητο σενάριο”, όμως αυτό το είπε πριν από το τραγικό debate. O J B Pritzker του Ιλινόις ρύθμισε το θέμα των αμβλώσεων στην πολιτεία του και έχει την ψήφο των γυναικών. Επίσης έχει νομιμοποιήσει την μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση και έχει σθεναρή στάση κατά των όπλων.

Ο Dean Phillips ήταν υποψήφιος στα προκριματικά των Δημοκρατικών νωρίτερα φέτος, αλλά δεν τα πήγε και τόσο καλά και εν γένει δεν έχει την στήριξη του κόμματος. Ο Sherrod Brown είναι ο μεγαλύτερος εκ των υποψηφίων (71 ετών), αλλά είναι επτά χρόνια νεότερος του Τραμπ και έχει δώσει αγώνες για τα εργασιακά δικαιώματα, την εξωσωματική γονιμοποίηση και την άμβλωση.

Οι πιθανότητες να συζητηθεί το όνομα της συζύγου του Μπαράκ Ομπάμα, της Μισέλ Ομπάμα είναι μόλις 5% σύμφωνα με τα στοιχηματικά γραφεία. Η ίδια έχει διαψεύσει ότι έχει φιλοδοξίες για την προεδρία, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα μόλις χτες υποστήριξε τον Μπάιντεν λέγοντας ότι “δεν τα πήγε καλά στο ντιμπέιτ, όμως ξέρω και προσωπικά ότι υπάρχουν και κακές στιγμές στα ντιμπέιτ και η εικόνα του σε αυτό, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους με αντίπαλο έναν πολιτικό που ενδιαφέρεται μόνον για τον εαυτό του».

Ἀλλα ονόματα που ακούγονται είναι του γερουσιαστή Bernie Sanders από το Βερμόντ, της Elizabeth Warren από τη Μασαχουσέτη και της Amy Klobuchar από τη Μινεσότα, καθώς και του υπουργου Μεταφορών Pete Buttigieg.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι