Ποιες εγκυμονούσες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αν και το εμβόλιο δεν χορηγείται -προς το παρόν τουλάχιστον- σε εγκύους (επειδή δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε αυτή την ειδική κατηγορία), εντούτοις υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο γυναίκα, είπε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πανδημία.

«Όταν η έγκυος, βρίσκεται σε διαρκή έκθεση στον ιό, όπως π.χ. μια νοσοκόμα ή γιατρός και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τους κινδύνους. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου» είπε η κα Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα, στο βρέφος της» είπε η πρόεδρος της επιτροπής. Ωστόσο, όπως είπε η ίδια, η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγιζόταν με ιδιαίτερη προσοχή. «Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Επειδή όμως οι κλινικές μελέτες δεν περιέλαβαν εγκύους, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, αν και είναι απίθανο να έχει επιβάρυνση στην έγκυο ή στο έμβρυο, ωστόσο επειδή δεν έγιναν κλινικές μελέτες των εμβολίων σε εγκύους η σύσταση είναι να μην γίνεται το εμβόλιο» ανέφερε. Παρά ταύτα, όπως είπε, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη χρειάζεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι