Ποιες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ για την Τουρκία

Ποιες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ για την Τουρκία

Κατάλογο προτεινόμενων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας (λίστα που παρουσίασε προφορικά σήμερα στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ζοζέπ Μπορέλ)  έφερε στη δημοσιότητα το κυπριακό  κανάλι Alpha.

Ο κατάλογος του ύπατου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσής του. Κρίνεται -όπως λέει ο Alpha- ικανοποιητικός από Αθήνα και Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με προηγούμενες συνόδους, υπήρξε ευρύτερη κατανόηση της ανάγκης για επιβολή κυρώσεων. Το πακέτο παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Κυρώσεις κατά τομείς (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικού με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενη μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία.

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Περαιτέρω ενίσχυση καταχωρήσεων για τουρκικές ενέργειες σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου  και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Τι είπε ο Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη να αφήσει έναν χώρο για διαπραγματεύσεις.

“Θέλουμε να δοθεί μια σοβαρή ευκαιρία στο διάλογο”, τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή. Καλωσόρισε δε προς αυτό τον σκοπό την γερμανική πρωτοβουλία μεσολάβησης.

Κληθείς να κάνει διευκρινίσεις για τις κυρώσεις, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα σε ό,τι σχετίζεται με αυτές καθαυτές τις παράνομες ενέργειες. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι