Ποιες περιοχές μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο αίφνης – Ποιες προβιβάζονται – Καταστήματα

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Στο άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα τη Δευτέρα 12 Απριλίου αναφέρθηκε κατά τις αποψινές ανακοινώσεις για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα και με το click inside, οπως στην Αττική, επειδή ειδικά στην Αχαΐα οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. Αντιθέτως, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας έχει ως αποτέλεσμα με ομόφωνη εισήγηση λοιμωξιολόγων την ένταξη σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου της νήσου Κω από αύριο, καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 31 σε 110. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον δήμο Ήλιδας της Π.Ε Ηλείας που έχει 116 κρούσματα ενώ στις 30 Μαρτίου είχε 79.

Σε κάθε περίπτωση η επιδημιολογική εικόνα δείχνει βελτίωση σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, με αποτέλεσμα αυτές να κατεβαίνουν από το “βαθύ κόκκινο” στο κόκκινο επίπεδο από Δευτέρα 12 Απριλίου. Πρόκειται για την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα αλλά και μέρος της Φθιώτιδας. Αναφορικά με την Φθιώτιδα συγκεκριμένα, από τα 296 κρούσματα, τα 257 εντοπίζονται στον δήμο Λαμιέων και Λοκρών που κατά συνέπεια αυτοί ειδικά θα παραμείνουν στο  “βαθύ κόκκινο”.

Σε καλύτερη κατάσταση είναι οι δήμοι Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας και Ιστιαίας Αιδηψού της Ευβοίας αλλά και ο  δήμος Κατερίνης στην Πιερία. Από το “βαθύ κόκκινο” βγαίνουν η Αστυπάλαια και η Σκιάθος καθώς εκεί παρατηρείται σχεδόν μηδενισμός του επιδημιολογικού φορτίου.

Σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν η Αττική, η Αχαΐα, η Βοιωτία και Εύβοια (πλην των δήμων Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας και Ιστιαίας Αιδηψού) και η Ευρυτανία, καθώς και οι περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Κω, Μυκόνου, οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου, ο δήμος Ρόδουδ, ο δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγίων Ρεθύμνου κι ο δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας της Π.Ε Ιωαννίνων, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών, ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο “σκέτο” κόκκινο, συνόψισε ο κος Χαρδαλιάς,

Αναφερόμενος στα μέτρα που αίρονται, ο υφυπουργός είπε πως σε συνέχεια της συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε από Δευτέρα 12/4 να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι τα ΟΠΑΠ play και τα μηχανήματα παιχνιδιών με κερματοδέκτη).

Συνεχίζεται η λειτουργία λιανεμπορίου με clickaway, ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας εντούτοις πως αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής: Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. Για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ., για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι