Ποιες συμφωνίες υπογράφουν στο Κάιρο Δένδιας-Παναγιωτόπουλος

Ποιες συμφωνίες υπογράφουν στο Καϊρο Δένδιας - Παναγιωτόπουλος - Βαρβιτσιώτης

Επίσκεψη στο Κάϊρο όπου θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους πραγματοποιούν αύριο Τρίτη οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η επίσκεψη αυτή έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την χειραψία Ερντογάν – Σίσι που η τουρκική πλευρά θεωρεί ως μια ευκαιρία για το «ξεπάγωμα» των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας.  

Στο πλαίσιο της επισκέψεως, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.  Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ιχάμπ Νάσρ, συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο υπουργών Εξωτερικών, περί ώρα 17:00.

Οι ανωτέρω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενδέχεται να υπογράψει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του μια σειρά από συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν εντατικοποιήσει τη στρατιωτική τους συνεργασία με ασκήσεις, αμοιβαίες επισκέψεις προσωπικού, αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών. Οι συμφωνίες που πρόκειται να επισημοποιηθούν μεταξύ Αθήνας και Καΐρου αφορούν έρευνα και διάσωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για κάποιους θεωρούνται ένα βήμα πριν από την υπογραφή μνημονίου αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, όπως είναι οι αντίστοιχες που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κρίσιμης σημασίας είναι και η συμφωνία για ελεγχόμενη μετανάστευση εργατών γης από την Αίγυπτο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε μια σειρά από αγροτικούς τομείς στην Ελλάδα.

Σε διπλωματικό επίπεδο οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις χαρακτηρίζονται οι καλύτερες που υπήρχαν ποτέ. Η συμφωνία του 2020 για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, την οποία επεξεργάστηκαν και υπέγραψαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι είναι ο σηματωρός για την επέκταση της συνεργασίας. Μόλις πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησαν στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ε.Ε. μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx