Ποιο κόμμα ψήφισε με την ΝΔ τις αλλαγές στο ΕΣΡ – Σκληρές αντιδράσεις για την ΑΔΑΕ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ενέκρινε τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τοποθετείται η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Οι προτεινόμενοι για τις θέσεις του Πρόεδρου, Αντιπρόεδρος και των έξι μελών που θα καλύψουν τις θέσεις της Ολομέλειας του ΕΣΡ οι οποίες έχουν λήξει εκλέχθηκαν με την αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ορίζει το Σύνταγμα (αρ. 101Α).

Τη θέση της Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναλαμβάνει η επίτιμη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη – Δρίλα που μέχρι σήμερα κατείχε τη θέση της Αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής.

Αντιπρόεδρος, τοποθετείται ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ενώ στις κενές θέσεις των μελών του ΕΣΡ εκλέχθηκαν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός και Ιωάννης Μιχελάκης, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Σπυρίδων Χρυσοφώτης και ο επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Πέτρος Τριανταφυλλίδης.

Υπέρ των προτεινομένων προσώπων της προτάσεως που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής τάχθηκαν συνολικά 16 από τα 27 μέλη της ΔτΠ από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ (14 μέλη) και της Ελληνικής Λύσης (2 μέλη). Καταψήφισαν συνολικά 8 βουλευτές από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Με το «παρών» τάχθηκαν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.

Από τη συνεδρίαση απουσίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου που νοσεί από κορονοϊό, και είχε αποστείλει επιστολή με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία της επί της διαδικασίας διορισμού που ακολουθήθηκε. Σημειώνεται ότι η κ. Κουτζαμάνη είναι η πρώτη γυναίκα που επελέγη ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά και η πρώτη που εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα το 1975, έχοντας πολύχρονη επιτυχημένη θητεία στη δικαιοσύνη.

Οι αλλαγές στην ΑΔΑΕ

Στην αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, της ανεξάρτητης αρχής για το απόρρητο των επικοινωνιών, προχώρησε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Οι αντικαταστάσεις έγιναν για τα πρόσωπα των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Συγκεκριμένα, τα νέα πρόσωπα είναι οι εξής: Γεώργιος Μπακάλης αντιπρόεδρος, Αθανάσιος Παλιάτσος αναπληρωτής αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δημοσθένης Ασημακόπουλος (τακτικά μέλη) και Σταύρος Κωστόπουλος, Νικόλαος Μηριδάκης, Χαράλαμπος Τσιλιώτης (αναπληρωματικά μέλη).

«Η αλλαγή στη σύνθεση των μελών της Αρχής συνιστά ευθεία παρέμβαση στο έργο της, δηλαδή στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά και εκδικητική εξώθηση σε παραίτηση του Προέδρου της κ. Ράμμου για την ακέραιη στάση που κράτησε», αναφέρει στην πρώτη ανάρτηση της μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η βουλευτής του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου. Σε επικριτικούς τόνους για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ κινήθηκε και ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σκληρή αντίδραση Κασσελάκη-Φάμελλου

«Η αδιανόητη κυβερνητική παρέμβαση στην ΑΔΑΕ έγινε ενώ δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών» ανέφεραν στη δήλωσή τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και ο επικεφαλής της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος. Αναλυτικά, η δήλωση:

«Κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Σήμερα, με ένα ξεκάθαρο deal με την ακροδεξιά Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ολοκλήρωσε το πραξικόπημα αλλαγής της σύνθεσης δύο ανεξάρτητων αρχών. Και μάλιστα της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ που ασχολούνται με την ελευθερία του τύπου και την πολυφωνία στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δύο υποθέσεις που έχουν εκθέσει τη χώρα μας την τελευταία τετραετία διεθνώς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραβιάζοντας τις προβλέψεις του Συντάγματος για διακομματική συνεννόηση και διαβούλευση, μέχρι και την πρόβλεψη της πλειοψηφίας 3/5 και απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και αναβολή της συνεδρίασης.

Η αδιανόητη κυβερνητική παρέμβαση στην ΑΔΑΕ έγινε ενώ δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποτελεί άρα ευθεία και εκδικητική παρέμβαση στο έργο της Αρχής, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κρίνει ότι δεν τον ικανοποιούν οι έρευνες και τα πορίσματα που αποκαλύπτουν την εμπλοκή της κυβέρνησης και της ΕΥΠ στο σκάνδαλο.

Αποτελεί επίσης ακραίο κοινοβουλευτικό περιστατικό η αποκάλυψη του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης ότι το ακροδεξιό deal της κυβέρνησης για το ΕΣΡ ενδέχεται να συνδέεται με πρόστιμο κατά του κ. Βελόπουλου ύψους 2 εκατ. ευρώ από την απελθούσα διοίκησή του.

Για να πετύχει δε τον στόχο της η ΝΔ, που έχει φτάσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ελευθερίας του τύπου παγκοσμίως, επέλεξε να αφήσει έξω από τη σύνθεση του ΕΣΡ επιστήμονες και καθηγητές εγνωσμένου κύρους όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Οι ξεκάθαρες πλέον συνεννοήσεις με την ακροδεξιά, με ξεδιάντροπα ανταλλάγματα, πιστοποιούν την παρακμή του κράτους δικαίου στη χώρα μας και επισημοποιούν τη στροφή της κυβέρνησης σε «πρακτικές Όρμπαν» για τον έλεγχο της εξουσίας.

Η σημερινή επιλογή του κ. Μητσοτάκη προμηνύει αντίστοιχες μεθοδεύσεις στο μέλλον και στις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, εφόσον ο κ. Βορίδης πιστός στην ακροδεξιά του αφετηρία θέλει να ξεμπερδεύει με τη δημοκρατία και τις αρχές της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα σταματήσει να αποκαλύπτει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις Μητσοτάκη μέσα και έξω από τη Βουλή. Παράλληλα θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου που θα ανατρέψει και τον κ. Μητσοτάκη και τους ακροδεξιούς συμμάχους του και θα φέρει στην Ελλάδα μία προοδευτική διακυβέρνηση αλλά και αποκατάσταση και ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κράτους δικαίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι