Ποιο πολύ κυκλοφορούσαμε στο lockdown απ΄όσο προ κορονοϊού

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι συγκοινωνιολόγοι του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας Αττικής από 1.000 σημεία μέτρησης της κυκλοφορίας στην Αττική κατά το τρέχον “λοκντάουν”,  δείχνουν ότι όχι μόνον μείωση δεν διαπιστώθηκε στην κίνηση των οχημάτων, αλλά αντιθέτως σημειώθηκε και αύξηση.

Πέρα από την αίσθηση που έχει κάθε πολίτης εμπειρικά αλλά από όσα λένε και οι λοιμωξιολόγοι, όπως η καθηγήτρια κ. Αθηνα Λινού, για τα ελλιπή μέτρα που ελήφθησαν και που οδήγησαν σε ένα πολύ χαλαρό “λοκντάουν” σε σύγκριση με της περσινής άνοιξης, έρχονται και οι αριθμοί  των οχημάτων που κυκλοφορούσαν στους δρόμους να αποδείξουν πόσο λίγο μειώθηκε η κινητικότητα.

Οι πίνακες συγκρίνουν την κίνηση των τελευταίων εβδομάδων με του περσινού Ιανουαρίου, που δεν είχαμε λοκντάουν.  Ομως υπάρχουν και οι εξής παράμετροι: πρώτον, ο κόσμος προτιμούσε να μετακινείται φέτος με ΙΧ για να αποφεύγει λόγω κορονοϊού τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα και τα ταξί. Δεύτερον, η αύξηση στη μετακίνηση όταν πλέον άνοιξαν τα καταστήματα οφείλεται εν μέρει και ότι οι περισσότεροι είχαν στερηθει αγαθά που “ξεχύθηκαν” να αγοράσουν με την πρώτη ευκαιρία. Τρίτον, ειδικά την Πέμπτη και την Παρασκευή,  όταν πλέον “ακουγόταν” ότι έρχεται νέα φραγή στο λιανεμπόριο, ο κόσμος έτρεξε να αγοράσει όσα ήξερε ότι από εβδομάδας θα δυσκολευόταν να προμηθευτεί.

Το ότι ο κόσμος κινήθηκε κυρίως για δουλειές και ψώνια προκύπτει και από το γεγονός ότι για παράδειγμα στη λεωφόρο Ποσειδώνος (δηλαδή στην παραλιακή) αλλά και στην λεωφόρο Μεσογείων, η κίνηση προ κορονοϊού ήταν σαφώς αυξημένη τον περσινό Γενάρη σε σύγκριση με την φετινή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι