Ποιοί απεργούν την Πέμπτη – Αλαλούμ με το Μετρό (upd)

Ποιοί απεργούν την Πέμπτη – Οι συγκεντρώσεις

Οι κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο θα έχουν πιθανόν συνέπειες για γονείς με παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό, όσους έχουν ραντεβού σε νοσοκομεία, όσους θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο, αλλά και εν γένει για όσους έχουν συναλλαγές με το δημόσιο. Επίσης θα υπάρχει δυσκολία στις μετακινήσεις μέσα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, γιατί προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ υπάρχει ασάφεια και για τις στάσεις εργασίας σε μέσα μεταφοράς.

Η ΓΣΕΕ δήλωσε μεν τη θεωρητική διαφωνία της σε αρκετά σημεία του νομοσχεδίου, όμως η ΠΑΣΚΕ όσο και ΔΑΚΕ συμφώνησαν να μην κηρύξουν απεργία, σε αντίθεση με την ΑΔΕΔΥ. Ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης θεώρησε την μη απεργία της ΓΣΕΕ ως συμφωνία και σχολίασε «οι άμεσα ενδιαφερόμενοι συμφωνούν και δεν απεργούν, τώρα γιατί η ΑΔΕΔΥ αισθάνεται την ανάγκη να κάνει απεργία για ένα νομοσχέδιο που δεν την αφορά μου φαίνεται οξύμωρο και αντιφατικό».

Αναλυτικά, η  ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη εικοσιτετράωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας και απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας – στην Αθήνα θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επίσης αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Παναθηναϊκής Απεργίας και καλεί σε συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος στις 11 π.μ.

Σε απεργία καλούνται και οι ναύτες αλλά και οι μηχανικοί του εμπορικού ναυτικού. Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού) κάνει λόγο για «προδοτική και υπονομευτική στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία αρνήθηκε την σύγκλιση του οργάνου) και αναφέρει ότι το νέο νομοσχέδιο «κατακρεουργεί μία σειρά επιδομάτων, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το πενθήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, (ΠΕΜΕΝ),  η Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής “Στέφεσνον” και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

Νοσοκομεία

Στην απεργία συμμετέχει η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) και η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά). Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν κάποια ραντεβού να μην πραγματοποιηθούν και ίσως θα ήταν σκόπιμο να έχουν οι ασθενείς μια τηλεφωνική επικοινωνία με το νοσοκομείο προτού ξεκινήσουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα μέλη της σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και το πενθήμερο, ενώ ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό. Για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή σε έναν, αλλά χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε πανεργατική απεργία στις χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «κτηνωδία και τερατούργημα που επιβάλλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στην εργασία, νομοθετεί ελαστικές μορφές απασχόλησης σε μια σειρά κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας “Γιώργος Βουτυράς”, Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας και Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων και Φαρμάκου.

Αλαλαούμ με το μετρό

Οσον αφορά στο μετρό υπάρχει ασάφεια. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν οι συρμοί του Μετρό και του ΗΣΑΠ να τραβήξουν χειρόφερενο από τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής. Η ΣΤΑΣΥ εν τω μεταξύ όμως ανακοίνωσε ότι οι γραμμές 2 και 3 θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 13:30 και ότι «αναμένεται ενημέρωση και για τη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός) Πειραιάς – Κηφισιά».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η απεργία τους κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική με αγωγή της διοίκησης, ενώ αυτή δεν είχε προκηρυχθεί ακόμη. Κατά συνέπεια το σωματείο καλεί σε 24ωρη απεργία, διότι «το δικαστήριο παραπλανήθηκε και εξέδωσε απόφαση για μη προκηρυχθείσα απεργία». Όντως η απεργία προκηρύχθηκε μετά την έκδοση της απόφασης. Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας τα μεσάνυχτα. Δηλαδή, τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου. Τα τρόλεϊ θα κινούνται επίσης μεταξύ 9:00-21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας 5.00 π.μ. ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00). Ομως κι εδώ υπάρχουν ασάφειες. Κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία στα λεωφορεία, ενώ για τα τρόλεϊ…. η απόφαση αναμένεται αύριο, δηλαδή όταν πλέον οι στάσεις εργασίας θα έχουν ήδη αρχίσει.

Την Πέμπτη δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια εξαιτίας της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Ομως η απεργία τους κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Αθηνών, οπότε ίσως οι πτήσεις πραγματοποιηθούν κανονικά. Στην απεργία συμμετέχουν και οι δάσκαλοι και καθηγητές με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους, δηλαδή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Κάθε σχολείο αναμένεται να ανακοινώσει τους γονείς τις επόμενες ημέρες  το πρόγραμμα της Πέμπτης και το εάν θα πάνε τα παιδιά εκείνη την ημέρα σχολείο και ποιες ώρες.

Οι συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και Κλαυθμώνος και στον Πειραιά στις 10:00 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx