Ποιοι δίνουν πιο εύκολα άσυλο στην ΕΕ – To 9% των αιτημάτων στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα, ενώ στη Βουλγαρία το 2%
04/01/2024Εκθεση της υπηρεσίας ασύλου στην ΕΕ δείχνει τις ανισότητες στο μεταναστευτικό και προσφυγικό
Τον Οκτώβριο του 2023, η Ελλάδα κατείχε το 9% (10.689 αιτήματα) και η Ισπανία το 10% (12.705 αιτήματα) στο σύνολο των 123.000 αιτημάτων ασύλου στην ΕΕ μόνον για αυτό το μήνα. Πιο χαμηλά φαίνεται τον Οκτώβριο η Βουλγαρία με 2% (3.028 αιτήσεις) και η Ολλανδία με 4% (5.090 αιτήσεις), το Βέλγιο με 3% (3.639), η Ελβετία, επίσης με 3% (3.515). Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τέλη Δεκεμβρίου από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ.
Πιο ψηλά στην σχετική έκθεση είναι σε απόλυτους αριθμούς η Γερμανία, που είναι εμφανές ότι αποτελεί τον βασικό προορισμό των περισσότερων μεταναστών. Εκεί καταγράφεται περίπου το ένα τρίτο των αιτημάτων του Οκρωβρίου (27% με 33.513 αιτήσεις), με τη Γαλλία δεύτερη με διαφορά (14% με 16.784 αιτήσεις) και την Ιταλία, τρίτη (13% με 15.524). Η Αυστρία κατέγραψε 9.893 αιτήματα ασύλου τον Οκτώβριο ή το 8% του συνόλου.
Αυτά τα ποσοστά δεν αντιστοιχούν απαραιτήτως σε ποσοστά μεταναστών, γιατί όσοι είναι βέβαιοι ότι δεν θα πάρουν άσυλο, δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να το ζητήσουν. Πάντως οι 123.000 αιτήσεις του Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός της τελευταίας επταετίας. Επίσης το ότι παίρνει κάποιος άσυλο π.χ. στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι έχει σκοπό να μείνει στην Ελλάδα.
Είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση που συντάχθηκε από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου αναφέρεται και στον όγκο μεταναστών ανάλογα με τον πληθυσμό της φιλοξενούσας χώρας, τονίζοντας ότι είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα όταν ακόμα και σχετικά μικρός αριθμός μεταναστών φιλοξενείται σε μικρή χώρα. Οπότε τον μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό φέρεται να τον δέχεται η Κύπρος, με δεύτερη την Αυστρία και τρίτη την Ελλάδα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά προς τις υπόλοιπες χώρες
Για παράδειγμα, η Ιταλία που γκρινιάζει διαρκώς δέχεται μόλις 264 αιτήματα ασύλου ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ η Ελλάδα 1.028 ανά εκατομμύριο, η Αυστρία 1.087 και η Κύπρος 1.301. Η δε Γερμανία που φαινομενικά είναι η “πρωταθλήτρια” στα αιτήματα, ουσιαστικά δέχεται μόλις 397 ανά εκατομμύριο κατοίκων της. Στον αντίλογο (ότι η Γερμανία έχει ήδη μεγάλο αριθμό μεταναστών), μπορεί μεταξύ άλλων να αναφερθεί ότι πολλές χώρες, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, έχουν δεχτεί τις τελευταίες δεκαετίες χιλιάδες μετανάστες χωρίς να διαθέτουν την οικονομία της Γερμανίας. Η Γερμανία δέχεται ουσιαστικά έναν μετανάστη ανά 2.500 κατοίκους, ενώ η Κύπρος έναν για 760.
Αν η μοιρασιά στην Ευρώπη ήταν δίκαιη, η ειδική αυτή υπηρεσία που συντάσσει την σχετική έκθεση, υπολογίζει ότι θα αντιστοιχούσε ένας μετανάστης ανά 3.800 κατοίκους. Αυτοί οι αριθμούς ισχύουν, να διευκρινίσουμε, μόνον για τις αιτήσεις του Οκτωβρίου, όμως αναλογικά, ακόμα κι αν μπουν μέσα όλοι οι μήνες, τα ποσοστά ανισότητας είναι τα ίδια. Αλλάζει η αναλογία ανά εκατομμύριο κατοίκων, όχι όμως και οι διαφορές στα ποσοστά των κρατών. Η Ουγγαρία για παράδειγμα έχει ελάχιστα αιτήματα, γιατί έχει ξεκαθαρίσει από το 2020 ότι για να δεχτεί μετανάστη, αυτός θα πρέπει να έχει ζητήσει άσυλο ήδη σε κάποια πρεσβεία της σε άλλη χώρα.
Όλες οι άλλες χώρες συγκεντρώνουν μαζί μόλις το 7% των αιτημάτων του Οκτωβρίου ή 8.358 αιτήσεις. Σε κάθε χώρα παρατηρούνται και ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα τον Οκτώβριο η Ελλάδα αποδέχθηκε τα αιτήματα των περισσότερων Αιγυπτίων στην Ευρώπη (το 24% των αιτημάτων) και σχεδόν των μισών Ιρακινών -το 45% των Ιρακινών που υπέβαλαν αίτημα στην ΕΕ, έγινε δεκτό στην Ελλάδα.
Ομως με τους προερχόμενους από Συρία, παρατηρείται κάτι παράδοξο τον Οκτώβριο: ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να τους παρέχουν άσυλο σε ποσοστό από 93% έως 98%, η Ελλάδα περιορίζεται στο 69%. Μόνον το 5% των συνολικών αιτημάτων Σύρων στην ΕΕ έγινε δεκτό στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα η χώρα μας ενέκρινε το 14% των αιτημάτων των Σομαλών -όχι από το σύνολο των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά από το σύνολο των αιτημάτων που εγκρίθηκαν σε Σομαλούς σε όλη την Ευρώπη. Από όλους τους Σομαλούς με άσυλο στην Ευρώπη δηλαδή, το 14% πήρε την έγκριση στην Ελλάδα.
Οι υπήκοοι Βενεζουέλας και Κολομβίας αντίστοιχα, επιλέγουν σε ποσοστό 80% την Ισπανία για να ζητήσουν άσυλο. Την Ιταλία επιλέγουν οι Τυνήσιοι και οι υπήκοοι Μπανγκλαντές, ενώ οι Σουδανέζοι προτιμούν την Γαλλία και οι Τούρκοι σε ποσοστό 60% την Γερμανία.
Η πλειονότητα των αιτήσεων σε γενικές γραμμές υποβλήθηκε από πολίτες της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Μαρόκου. Συνολικά έχουν επίσης ζητήσει άσυλο 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί, που προστίθενται στο περίπου ένα εκατομμύριο άλλων εθνοτήτων απ΄όλο τον κόσμο που ζήτησαν μέσα στο 2023 άσυλο στην Ευρώπη.
Οι εταίροι δεν αποδέχονται όλοι εξίσου τους μετανάστες ως πρόσφυγες. Για παράδειγμα η Γερμανία δέχεται περίπου το 48% των Αφγανών αιτούντων, η Γαλλία το 69%, αλλά το Βέλγιο μόνο το 31%. Ενα παράδοξο που μας αφορά είναι ότι οι περισσότερες χώρες δίνουν εύκολα έγκριση σε όσους προέρχονται από τη Συρία και τα ποσοστά εγκρίσεων κυμαίνονται από 93% έως 98%. Στην Ελλάδα το ποσοστό εγκρίσεων για τους Σύρους είναι μόνον 69%.
Και πόσες αιτήσεις εκκρεμούν ανά χώρα; Στη Βουλγαρία που δηλώνει ότι έχει λίγους πρόσφυγες επειδή έχει το 2% των εγκρίσεων ασύλου, εκκρεμούν 15.782 αιτήματα και τον Οκτώβριο απέρριψε τα μισά από τα αιτήματα που υποβλήθηκαν. Το Βέλγιο που φαίνεται επίσης χαμηλά στα αιτήματα Οκτωβρίου, έχει σε εκκρεμότητα 38.637 αιτήσεις από το 2022 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο και εγκρίνει σαν τη Βουλγαρία περίπου τις μισές. Η Αυστρία έχει σε εκκρεμότητα 30.559 και εγκρίνει περίπου το 70% των αιτήσεων. Η Ολλανδία εγκρίνει περίπου το 70% των αιτήσεων αλλά έχει σε εκκρεμότητα 40.130.
Η Ισπανία εγκρίνει μόλις το 20% των αιτημάτων και έχει σε εκκρεμότητα 160.195 αιτήσεις. Η Γερμανία εγκρίνει περίπου τις μισές αιτήσεις και έχει να εξετάσει συνολικά άλλες 218.856. Η Γαλλία εγκρίνει τη μία στις τρεις αιτήσεις και έχει σε εκκρεμότητα 50.384 αιτήσεις. Η Ιταλία εγκρίνει περίπου το 65% των αιτήσεων και έχει σε εκκρεμότητα 147.301 αιτήματα. Η Κύπρος εγκρίνει περίπου το 1/4 των αιτήσεων και έχει να εξετάσει άλλα 26.722. Η Ελλάδα εγκρίνει περίπου το 70% και έχει σε εκκρεμότητα 25.363 αιτήματα.