Ποιοι Ευρωπαίοι δεν θέλουν το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία
30/01/2021Η γερμανική Βουλή συζήτησε την πρόταση των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) να απαγορευθούν οι εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Τουρκία και κυρίως έξι υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής εταιρείας Thyssen Krupp Marine Systems. Το κόμμα της “Αριστεράς” επίσης κατονόμασε και τα άλλα κράτη που φρενάρουν το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία: Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία
Η πρόταση των δύο κομμάτων ειναι ταυτόσημη σχεδόν με όσα ζήτησε η Ελλάδα από το Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο. Η γερμανική κυβέρνηση το είχε απορρίψει τότε, όπως τώρα απέρριψε και την πρόταση της αντιπολίτευσης. «Από στρατηγικής άποψης δεν το θεωρώ λύση», είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Η επιβολή εμπάργκο σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολη. Εκτός αυτού, η Τουρκία εν τοιαύτη περιπτώσει θα αναζητούσε άλλους προμηθευτές. Για παράδειγμα αγόρασε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της δώσουν το αμερικανικό», είχε πει ο Μάας.
Η Γερμανία στηρίζει τα σχέδια του Ερντογάν
Στην ομιλία της στη βουλή η εισηγήτρια των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ, καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη. Προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει το στόχο του, επισήμανε η κ. Κόιλ. Εκτός αυτού αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια -ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται», είπε η πολιτικός.
Στο κείμενο της πρότασής τους οι Πράσινοι αναφέρουν επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «παραβιάζει στη χώρα του θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ότι ακολουθεί στη Συρία και τη Λιβύη μια πολιτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Και ως προς την Ελλάδα δεν απείλησε απλώς, παρά έθεσε πολεμικά πλοία σε γραμμή αντιπαράθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», τονίζεται στην πρόταση.
Πουλάμε όπλα που στρέφονται εναντίον μελών της ΕΕ
Οξύτατη κριτική άσκησε και η αντιπρόεδρος του De Linke, η τουρκικής καταγωγής Σεβίμ Ντάγκντελεν. «Παράλογη» χαρακτήρισε την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, από τη στιγμή που ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα, τα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά του. Το ίδιο «παράλογη» είναι η γερμανική στάση όσον αφορά την Κύπρο, όπου η Τουρκία έχει μεταφέρει στα κατεχόμενα γερμανικά άρματα μάχης Leopard, είπε η ίδια.
Το κόμμα της κατηγορεί την Άγκυρα για «νεοοθωμανικές αξιώσεις, που εκτείνονται από τη Βόρεια Αφρική ως την Κεντρική Ασία», όπως και για στρατιωτική στήριξη «εμπόλεμων πλευρών» και τη μεταφορά ισλαμιστών τζιχαντιστών σε πολεμικές ζώνες, όπως για παράδειγμα από την Συρία στη Λιβύη ή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Συγκεκριμένα, η Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση την επιβολή ενός γενικού εμπάργκο όπλων για την Τουρκία που θα αφορά ακόμη και προϊόντα και τεχνογνωσία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη μιας τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας. Επιπλέον, ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να μη «μπλοκάρει» στην ΕΕ την επιβολή του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Ως χώρες που μποϋκοτάρουν στην ΕΕ ένα τέτοιο μέτρο κατονομάζονται η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα. Η Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου αυτές οι χώρες να αλλάξουν στάση.
Είναι εταίροι εντός του ΝΑΤΟ
Εκ μέρους των κυβερνητικών κομμάτων οι Χριστιανοδημοκράτες απάντησαν πως η Γερμανία και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν μπορεί το ένα μέλος να επιβάλει στο άλλο εμπάργκο όπλων. Εκτός αυτού η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος», τηρώντας συμφωνίες που έχει υπογράψει και ότι οι γερμανικές «εξαγωγές όπλων αποτελούν πρωταρχικά ένα μέσο στρατιωτικής συνεργασίας με στρατηγικά σημαντικούς εταίρους», όπως είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
«Σε αυτά τα κράτη εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία», ήταν η απάντηση, με το σχόλιο ότι ενδεχομένως αν δεν είχαν γίνει ήδη οι συμφωνίες πώλησης όπλων υπότις σημερινές συνθήκες, σήμερα να μην υπογράφονταν. Οι προτάσεις των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke παραπέμφθηκαν προς περαιτέρω συζήτηση στην επιτροπή Οικονομίας και Ενέργειας.