Ποιοι ηγέτες βγήκαν κερδισμένοι από την πανδημία
22/06/2020Το περιοδικό Politico έκανε μια ενδιαφέρουσα έρευνα, για το κατά πόσον ο κορονοϊός επηρέασε την δημοφιλία των ηγετών.
Αν και δεν επεκτάθηκε στην Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Σουηδία και άλλες χώρες με διαφορετική στάση στην κρίση -και θα είχε σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για την Σουηδία και την ανοσία της αγέλης- εντούτοις δεν παύει ως δημοσκόπηση να παρουσιάζει ενδιαφέρον
Όταν η κρίση του κορονοϊού ξέσπασε στην Ευρώπη τον Μάρτιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες και τα επιτελεία τους απολάμβαναν επαρκή υποστήριξη από τους πολίτες. Όμως τι έγινε στην πορεία; Σε αυτό προσπαθεί να απαντήσει το άρθρο.
Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων έδειξαν ότι το κοινό συσπειρώθηκε και δεν πέρασε αίφνης στην αντιπολίτευση, όπως ήταν βέβαια και το φυσιολογικά αναμενόμενο, καθώς οι λαοί στις κρίσεις θέλουν να στηρίζουν την ηγεσία και δεν διακινδυνεύουν να στραφούν σε εκείνους που δεν εμπιστεύθηκαν στις εκλογές. Εξάλλου οι μηχανισμοί όλοι είναι στα χέρια των κυβερνώντων και οι λαοί -πολύ λογικά- δεν θεωρούν την κρίση κατάλληλη στιγμή για να κλονίσουν/αμφισβητήσουν αυτούς που εκ των πραγμάτων έχουν το μονοπώλιο στη διαχείριση της κρίσης.
Ωστόσο, οι πολίτες φαίνεται ότι αφού ξεπέρασαν σιγά σιγά το σοκ των lockdown, άρχισαν να γίνονται πιο απαιτητικοί για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων τους και να συγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι ηγεσίες των άλλων χωρών ανταποκρίθηκαν στην κρίση του κορονοϊού.
Άνγκελα Μέρκελ
«Πέμπτη θητεία λόγω κορωνοϊού;» ήταν ο τίτλος της γερμανικής Βild στις αρχές Απριλίου. Και επρόκειτο μάλλον για ρητορικό ερώτημα αφού η Μέρκελ έχει αποκλείσει να είναι εκ νέου υποψηφία. Απλά το Bild ήθελε να δείξει ότι ο λαός επικροτεί τους χειρισμούς της Μέρκερλ επί του θέματος. Η Μέρκελ τον περασμένο Απρίλιο έκανε ένα “τσεκουράτο” τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοινώνοντας τα σκληρά μέτρα lockdown για την καταπολέμηση του κορονοϊού και παρά τις κατά τόπους αντιδράσεις, η πλειοψηφία την ενέκρινε ενθέρμως. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF φάνηκε ότι είναι η αγαπημένη των Γερμανών”.
Η δημοσκόπηση του POLITICO έδειξε ότι η συμμαχία CDU / CSU βρίσκεται στο 39%, δηλαδή 12 μονάδες πάνω από το ποσοστό που είχε στην αρχή της κρίσης.
Μπόρις Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, βγαίνοντας από το νοσοκομείο τον Απρίλιο όταν ανέρρωσε από τον COVID-19 εξακολουθούσε να έχει την υποστήριξη του κόσμου. Ακόμα και όταν μιλούσε εξάλλου για ανοσία της αγέλης (προτού νοσήσει ο ίδιος) ο κόσμος είχε συσπειρωθεί στο πλευρό του. Άρχισε να κλυδωνίζεται ουσιαστικά όταν η οικονομική κρίση και οι εταιρείες επέμειναν σε χαλάρωση και τότε άρχισε να παρατηρείται μια μικρή άνοδος των Εργατικών. Η ψαλίδα που του χωρίζει τώρα από τους Εργατικούς μίκρυνε κατά 8% μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.
Σεμπάστιαν Κουρτς
«Ο καγκελάριος μας ανακοίνωσε την πανδημία…σαν να ήταν ένας αγώνας σκι, με τέσσερις Αυστριακούς στις τρεις πρώτες θέσεις», σάρκασε τον Κουρτς ο Αυστριακός κωμικός Josef Hader τον περασμένο Μάιο, αναφερόμενος στις συχνές δημόσιες εμφανίσεις του Κουρτς και τον αυτοθαυμασμό του για τις επιδόσεις της χώρας. Όμως ο αυτοθαυμασμός του Κουρτς (και του συντηρητικού κόμματος του ÖVP) είναι αρνητικός μόνον για την αντιπολίτευση και οι ψηφοφόροι φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιημένοι.
Όταν ο καγκελάριος ανακοίνωσε «ανάσταση μετά το Πάσχα» τον Απρίλιο, με πολλά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, η εκλογικής επιδοκιμασία του κορυφώθηκε στο 55%.
Εμμανουέλ Μακρόν
Ο Μακρόν κήρυξε τον πόλεμο στον κορονοϊό στα μέσα Μαρτίου, όταν είπε στον γαλλικό λαό ότι οι μετακινήσεις του θα πρέπει να περιοριστούν δραστικά. Στη συνέχεια επεβλήθη το lockdown και η δημοτικότητά του Μακρόν αυξήθηκε. Η δημοσκόπηση του Politico βρήκε το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν στο 33% στις 24 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Γαλλία, αλλά στα μέσα Απριλίου αυτή ειχε σκαρφαλώσει στο 41%.
Ωστόσο, τα πράγματα τώρα αρχίζουν να φαίνονται πιο δύσκολα για μία ακόμη φορά. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων για τον Μακρόν έχουν μειωθεί καθώς οι Γάλλοι ψηφοφόροι φαίνεται ότι συγκρίνουν τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία με αυτά της Γαλλίας -κάτι που δεν συμφέρει απ’ ότι φαίνεται τον Μακρον.