Ποιοι ήταν οι “κατάσκοποι του Ισραήλ” που συνέλαβαν οι Τούρκοι

Ανακοίνωση της ΕΥΠ για ξένη κατάσκοπο ονόματι "Irina"

Πολλές οι εθνικότητες των συλληφθέντων για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ στην Τουρκία

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών προσήγαγαν 34 υπόπτους για κατασκοπεία και για περίπου τους μισούς από αυτούς η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη. Παράλληλα, οι οκτώ απελάθηκαν. Δεν έγιναν εν τω μεταξύ ανακοινώσεις για άλλους 14 που καταζητούνταν, όμως εκτιμάται ανεπίσημα ότι μάλλον κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι 34 και οι καταζητούμενοι συνεργάζονταν με την Μοσάντ και με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet, αλλά δεν είναι σαφές αν όσοι δεν συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων ή αν συνεχίζουν να κρατούνται μέχρι να αποφασίσει ο εισαγγελέας. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι κάποιοι σχεδίαζαν επιχειρήσεις κατά Παλαιστινίων, αλλά δεν ανακοινώνεται αν θα τις υλοποιούσαν κιόλας, ή αν αυτοί περιορίζονταν στη συλλογή στοιχείων.

Η Τουρκία αντέδρασε με μαζικές συλλήψεις περίπου την ίδια μέρα που το Ισραήλ σκότωσε με drone στέλεχος της Χαμάς στη Βηρυτό. Η τουρκική κυβέρνηση διαμήνυσε τότε στο Ισραήλ ότι “θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν το Ισραήλ τολμήσει να κυνηγήσει μέλη της Χαμάς στην τουρκική επικράτεια”.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι κατάσκοποι που συνελήφθησαν διαβίβαζαν πληροφορίες στο Ισραηλινό Κέντρο Επιχειρήσεων Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επίσης αναφέρεται και σε ένα λογισμικό κρυπτογράφησης που ονομάζεται «Truecyrpt» το οποίο χρησιμοποιούσαν κάποιοι από τους συλληφθέντες για να στέλνουν τα αρχεία τους μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, κάποιοι από τους συλληφθέντες κατέθεσαν ότι η δουλειά τους ήταν να συλλέγουν πληροφορίες για Παλαιστινίους, να φωτογραφίζουν τα εμπορικά τους αν είχαν επιχείρηση, ή τις κατοικίες τους. Ένας από αυτούς που καταζητούνται ως συνεργάτες της Μοσάντ, φέρεται να ήταν σωματοφύλακας ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς, όμως πλέον να συνεργάζεται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ένας άλλος (που έχει συλληφθεί) είναι Τούρκος και εργαζόταν στην υγειονομική διεύθυνση της περιφέρειας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης ως υπάλληλος κοινοτικής υποστήριξης απόρων ή τραυματιών προσφύγων, επειδή γνώριζε άπταιστα τα αραβικά. Αυτός φέρεται να συνέλεγε πληροφορίες για άτομα που έφθαναν εκεί προερχόμενα από την Παλαιστίνη. Ένας άλλος Τούρκος, που εργαζόταν σε σχολή στην Κωνσταντινούπολη, συγκέντρωνε πληροφορίες για όσους Παλαιστίνιους έπαιρναν υποτροφία από αυτήν.

Τρίτος ύποπτος είχε υπηκοότητα Συρίας και συνελήφθη να φωτογραφίζει το εξωτερικό των διαμερισμάτων στα οποία ζούσαν Παλαιστίνιοι. Η αστυνομία είπε ότι οι φωτογραφίες ανέβηκαν στους Χάρτες της Google και στη συνέχεια μεταδόθηκαν σε Ισραηλινούς χειριστές. Ο “πρόσφυγας από τη Συρία” φέρεται να πληρώθηκε 12.400 τουρκικές λίρες (414 δολάρια) στις 14 Δεκεμβρίου για τις φωτογραφίες που ανέβασε στο Google map.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας Λιβανέζος που κατηγορείται ότι κατασκόπευε μια νεανική οργάνωση που υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Αυτός φέρεται να συγκέντρωσε πληροφορίες για 20 μέλη της οργάνωσης και πληρώθηκε 500 δολάρια. Επίσης συνελήφθη και ένας Κενυάτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι