Ποιοι κατάδικοι δεν επιστρατεύονται στην Ουκρανία

Την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα έναν νόμο που επιτρέπει την επιστράτευση ορισμένων κατηγοριών καταδίκων.

“Εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης, βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και εγκλήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας δεν θα επιστρατευθούν”, όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής Ολέξιι Χοντσαρένκο με ανάρτησή του στο Telegram. Τεκμαίρεται ότι θα επιστρατεύονται κατάδικοι που εκτίουν ποινές κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, ή για ληστείες ή για φόνο εν βρασμώ ψυχής.

Ο ουκρανικός νόμος δεν επέτρεπε μέχρι πρότινος την επιστράτευση καταδίκων, αλλά μέχρις ότου εγκριθεί ο νέος νόμος, είχε δοθεί χάρη σε 300 καταδίκους που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να πολεμήσουν. Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου -δεν ξέρουμε αν τροποποιήθηκε-προβλεπόταν να υπηρετήσουν στο στρατό μόνον κατάδικοι που έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους και οι οποίοι δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία επιστρατεύει καταδίκους εξαρχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Politico

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι