Ποιοι συνεχάρησαν τον Πούτιν και ποιοι επέκριναν τις εκλογές

Η μπλόφα για ρωσική απειλή από το διάστημα!

Η Κίνα συνεχάρη σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη χθεσινή νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα συνεχίσουν να προοδεύουν» τα επόμενα χρόνια. Τον συνεχάρησαν επίσης το Ιράν, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα, η Ονδούρα, η Νικαράγουα, η Κούβα, η Βολιβία,  η Μιανμάρ, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κουβέιτ και άλλες χώρες. Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει εκφρασθεί.

«Η Κίνα εκφράζει τα συγχαρητήριά της», δήλωσε στον Τύπο ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό τη στρατηγική ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσουν να προοδεύουν».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί επισης συνεχάρη σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «ισχυρή νίκη» του στις προεδρικές εκλογές

«Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνεχάρη μέσα από την καρδιά του τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ισχυρή νίκη του και την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε σήμερα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Τον Πούτιν συνεχάρησαν επίσης οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, της Βολιβίας, και της Ονδούρας, καθώς και της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ (Βιρμανία), του Κουβέιτ, του Ουζμπεκιστάν και του Αζερμπαϊτζάν. Ανεξαρτήτως των προσωπικόν συγχαρητήριων που γνωστοποίησαν ηγέτες των χωρών που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δέχθηκε συγχαρητήρια «από τους ηγέτες έξι μελών της Κοινοπολιτείας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν».

Ρωσικά μέσα, όχι όμως επισήμως το Κρεμλίνο ή το Βατικανό, αναφέρουν ότι συγχαρητήρια απέστειλε και ο Πάπας. Ομως αν και αυτό δεν είναι απίθανο, ωστόσο πολλοί το θεωρούν τρολάρισμα, επειδή προ ημερών ο Πάπας είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση επειδή είπε ότι «για να πάψουν να αδικοσκοτώνονται νέοι στον πόλεμο πρέπει να βρει το θάρρος η Ουκρανία να παραδοθεί».

Αρνητικά σχόλια

«Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές. Χαιρετίζουμε το θάρρος πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν για τα θεμελιώδη πολιτικά τους δικαιώματα», ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η εκλογική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στερείται νομιμότητας καθώς οι πολίτες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. «Σε αυτό το περιβάλλον της μη ελευθερίας, σίγουρα δεν μπορούν να γίνονται νόμιμες εκλογές», δήλωσε ο Λαντσμπέργκις πριν από συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, συνάντηση στην οποία μετέχει και ο κ. Γεραπετρίτης και που θα εξετάσει μεταξύ άλλων το Ουκρανικό και το Μεσανατολικό ζήτημα.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του, όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπός του, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε «ψευδοεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν εκπλήσσει κανέναν».

«Σήμερα σκέφτομαι τους ανθρώπους στην Ρωσία που αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία και ζουν υπό συνεχή κίνδυνο υπό το καθεστώς του Πούτιν. Δεν ξεχνάμε αυτούς τους γενναίους ανθρώπους», ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μέσω της πλατφόρμας Χ, ενώ η εκπρόσωπός του, Κέρστιν Γκάμελιν, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι «δεν θα υπάρξει επιστολή συγχαρητηρίων προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν γα τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στην Ρωσία».

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται μέσω X: «Οι ψευδοεκλογές στην Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο Πούτιν κυβερνά αυταρχικά, βασίζεται στην λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι “εκλογές” στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και συνιστούν άλλη μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Αρνητικά έχουν εκφρασθεί και οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχολίασε χθες ειρωνικά «Συγχαρητήρια για μια νίκη χωρίς δημοκρατία και χωρίς αντίπαλο;» και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι «οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό» και «τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εκδώσουν αργότερα σήμερα κοινή δήλωση για τις εκλογές στην Ρωσία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι