Ποιοι θρησκευτικοί χώροι βάλλονται περισσότερο στην Ελλάδα

Ποιοι θρησκευτικοί χώροι βάλλονται περισσότερο στην Ελλάδα

Μέσα στο 2022 σημειώθηκαν 567 βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις σε χριστιανικούς στόχους στην Ελλάδα

Το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε την  Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, όπου φαίνεται ότι, οι περισσότερες παρανομίες σχετίζονται με χριστιανικούς στόχους, όμως αυτό δεν έχει στην ουσία “στατιστική” αξία, αφού οι χριστιανικοί χώροι είναι και οι συντριπτικά περισσότεροι στη χώρα.

Στο Εισαγωγικό μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που καταγράφηκαν και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.

Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της αρμόδιας υπηρεσίας, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Συνολικά, για το έτος 2022 καταγράφηκαν 577 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως ακολούθως: Χριστιανικοί στόχοι: 567 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις). Πιο αναλυτικά, σε ορθόδοξες εκκλησίες σημειώθηκαν 564 περιστατικά ήτοι το 97,7% επί του συνόλου, ενώ τα υπόλοιπα τρία σημειώθηκαν το ένα εις βάρος χώρου λατρείας των “Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών” (παλαιοημερολογίτες) και τα άλλα δύο σε βάρος των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Σε ιουδαϊκούς στόχους σημειώθηκε ένα περιστατικό, ήτοι το 0,17% επί του συνόλου και σε μουσουλμανικούς οκτώ περιστατικά, ήτοι το 1,39% επί του συνόλου. Σε εβραϊκό μνημείο και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη ζωγράφισαν κελτικό σταυρό και σβάστκα, ενώ σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, σε ένα άτυπο χώρο λατρείας στην Αθήνα έβαλαν εκρηκτικό μηχανισμό, σε άλλους τέσσερις ανέγραψαν συνθήματα, σε τρίτο χώρο έγινε ανασκαφή για άγνωστους λόγους και σε ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο καταστράφηκαν επιτύμβιες στήλες. Αναφέρθηκε, επίσης, ένα περιστατικό εις βάρος του Στρατιωτικού Ινδικού  Κοιμητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Στους 231 ναούς καθολικών στην Ελλάδα δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό.

Στο τρίτο μέρος ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα, της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια, της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα, των εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων περιστατικών. Οι περισσότερες καταγραφές έγιναν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Ως προς την περίοδο του έτους, τα περισσότερα περιστατικά γίνονται Ιούλιο και Αύγουστο.  Τα περιστατικά με στόχο θρησκευτικούς χώρους έχουν εξιχνιασθεί σε ποσοστό 41%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx