Ποιον ρώτησε τελικά η Ρωσία για τις ασκήσεις περί την Κύπρο;

Ποιον ρώτησε τελικά η Ρωσία για τις ασκήσεις περί την Κύπρο;

Αρχικά είχε κυριαρχήσει το σενάριο ότι η Ρωσία, για να δηλώσει “παρών” στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την μερική άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο, θέλησε να αβαντάρει την Τουρκία και ζήτησε από εκείνην να εκδώσει NAVTEX.

Πολλοί μάλιστα σχολίασαν “μα πώς μέλος του NATO δίνει άδεια σε χώρα του αντίπαλου συνασπισμού;” Όμως η NAVTEX δεν είναι “άδεια”, είναι ενημέρωση.

Μετά εμφανίσθηκε η Κύπρος που είπε “η Μόσχα πάντα μας ενημερώνει και εκδώσαμε κι εμείς NAVTEX, απλώς η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το κενό”.

Τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα; Απλά η Ρωσία δεν ρώτησε κανέναν. Ενημέρωσε γενικώς ότι θα κάνει ασκήσεις με πυρά, τελεία και παύλα. Και ενώ πάντα ενημέρωνε κατά το παρελθόν την Κύπρο, αυτή τη φορά έκρινε πιο σύμφορο για εκείνην να ενημερώσει την Παγκόσμια Υδρογραφική Υπηρεσία.

Η Τουρκία αυτό το κενό εκμεταλλεύθηκε και εξέδωσε τις δικές της NAVTEX “για να κάνει το κομμάτι της”, ειδοποιώντας τους ναυτιλλομένους για τις ρωσικές ασκήσεις στην περιοχή.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Χριστοδουλίδης θα θέσει (και αυτό) το ζήτημα στον Ρώσο πολιτικό, με τον οποίο θα συζητήσει την συνολική κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. O Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ερωτηθείς εάν υπάρχει ενόχληση προς την Ρωσία, δήλωσε: «Όχι. Το παράπονο μας είναι που εκμεταλλεύεται την κατάσταση η Τουρκία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι