Ποιος είναι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπάιντεν

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα (23/11) τα πρώτα ονόματα της κυβέρνησης που θα σχηματίσει όταν αναλάβει στις 21 Ιανουαρίου.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο 59χρονος Άντονι Μπλίνκεν,  σύμβουλος Ασφαλείας ο  Τζέικ Σάλιβαν,  τη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας στον ΟΗΕ θα αναλάβει η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ και η  Άβριλ Χέινς τη θέση της διευθύντριας των Εθνικών Πληροφοριών, ενώ ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο Μπλίνκεν προέρχεται από εβραϊκή οικογένεια η οποία μάλιστα επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα. Ο ίδιος υπηρέτησε και στην κυβέρνηση Κλίντον και στην κυβέρνηση Ομπάμα. Ήταν υφυπουργός Εξωτερικών από το 2015 έως το 2017 και σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα.  Πρόσφατα άρχισε να κάνει διεθνείς αναλύσεις για το CNN. Τον περασμένο Ιούλιο, ερωτηθείς για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, είπε ότι “συνιστούν μια πρόκληση, σίγουρα θέλουμε να έχουμε μια πιο παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία, είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος,  αλλά θα πρέπει αυτό να το θέλει και εκείνη. Είναι εμφανές ότι έχουμε διαφορές σε σοβαρά θέματα, αλλά υπάρχουν και θέματα που θα ήταν πολύ λογικό να συνεργαστούμε, όπως για παράδειγμα στη Συρία.” Είπε επίσης ότι ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος  είχε γνωρίσει τον Ερντογάν και έχουν προσωπική σχέση.

Είναι σε γενικές γραμμές υπέρ του να μείνει η Τουρκία στη δυτική σφαίρα επιρροής και θεωρείται λιγότερο “αντι-Τούρκος” από πολλά άλλα πρόσωπα του πολιτικού περιβάλλοντος του Μπάιντεν. Προ μηνός είχε εκφρασθεί αρνητικά για τη λύση των δύο κρατών που προωθεί ο Τατάρ μαζί με τον Ερντογάν, αλλά συγκρατημένα.  Είχε πει ««Λυπούμαστε για τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Τατάρ, για λύση δύο κρατών, στην Κύπρο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει από καιρό εκφράσει την υποστήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που εξασφαλίζει ειρήνη και ευημερία, για όλους τους Κύπριους».

 

 

Ο άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του ειδικού εκπροσώπου του προέδρου για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι