Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος στον ΕΟΔΥ

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος στον ΕΟΔΥ

Ο νέος πρόεδρος που ορίσθηκε από το υπουργείο Υγείας στον ΕΟΔΥ ειναι ο 57χρονος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία Θεοκλής Ζαούτης, βραβευμένος για εργασίες του σε σχέση με την παιδιατρική και ήδη από το 2020 μέλος της 33μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Είναι κατά βάθος Ικαριώτης, όπως λέει ο ίδιος, αλλά γεννήθηκε στο Μπρούκλιν από γονείς μετανάστες. Σε συνέντευξή του στο vice  είχε πει προ τριμήνου ότι δεν νιώθει αποκομμένος από την ελληνική πραγματικότητα. «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου κάπως “διπολικό”, bipolar Greek και Αμερικάνο.Έβγαλα ελληνικό δημοτικό – τότε στη Νέα Υόρκη υπήρχαν πολλά ελληνικά σχολεία. Κανονικά σχολεία, όχι σαν τα σημερινά που τα παιδιά πηγαίνουν μια φορά την εβδομάδα», είχε πει.

Ο πατέρας του στην αρχή εργαζόταν στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη ως βοηθός του προξένου και η μητέρα του ως καθαρίστρια. Αργότερα ο πατέρας του άνοιξε πιτσαρία στο Μπρονξ και ακολούθησαν και άλλα εστιατόρια μετά. Δούλευε και ο ίδιος εκεί από παιδί και όπως είπε «είχε πλάκα, ήταν ωραία χρόνια».  Όλα τα καλοκαίρια του τα περνούσε στην Ικαρία. Στην Ελλάδα ήρθε για να συμμετάσχει κυρίως στην Επιτροπή και ξαναπήγε στις ΗΠΑ, αλλά τώρα ξανάρχεται.

Είναι διακεκριμένος στον τομέα του και έχει συνεργαστεί σε έρευνες με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους Έλληνες επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 2020, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ήταν επίσης διευθυντής στο Κέντρο Αξιολόγησης Παιδιατρικής Νοσηλείας των ΗΠΑ (CPCE) και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την λοιμωξιολογία στα παιδιά και την βελτίωση της παρεχομένης σε αυτά νοσηλείας, αλλά και με ερευνητικούς τομείς στις μικροβιακές και ιογενείς λοιμώξεις σε ανηλίκους.

Συμμετείχε σε πολλές συμβουλευτικές επιτροπές στις Η.Π.Α. αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (CDC), είναι μέλος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής (European Society for Pediatric Infectious Diseases). Πρόσφατα επιλέχθηκε ως μέλος της “Προεδρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων” του Λευκού Οίκου (Presidential Advisory Committee for Combating Antibiotic-Resistant Bacteria).

Το 2009 έλαβε το βραβείο “Healthcare Epidemiology Pediatric Investigator Award” και το 2015 τιμήθηκε από την αμερικανική Pediatric Infectious Diseases Society με το βραβείο Distinguished Service Award. Ήταν και σύμβουλος στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβἀνια εκτός του ότι δίδασκε παιδιατρική με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright, υπηρέτησε και ως επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ανήκει στην καθηγητική ομάδα του Καποδιστριακού και διηύθυνε το πρόγραμμα CLEO (Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – Center for Clinical Epidemiology and Outcomes Research),  το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 2011 και λειτούργησε με τη χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στόχος του προγράμματος ήταν να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΣΥ προς τους Έλληνες ασθενείς, αλλά είχε υπηρετήσει  ως σύμβουλος και στο υπουργείο Υγείας στον ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας), οργανισμού που πάντως δεν είχε ενθουσιάσει καθόλου τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Για την Επιτροπή έχει πει ότι αρχικά ήταν 20 άτομα και λειτουργούσε καλύτερα, ενώ με άλλα 32 άτομα είναι δύσκολο  να καταλήξεις σε αποφάσεις. «Δεν συμφωνούσαμε σε όλα, είναι φυσικό, όμως ψηφίζαμε και υπογράφαμε όλοι τα πρακτικά. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες, είναι υγιές, δεν συνιστά διχασμό», είπε. Τον ενοχλούσε πάντως ότι οι ειδικοί καλούνταν να μπαίνουν σε λεπτομέρειες που δεν ανήκουν στο επιστημονικό έργο τους, όπως για παράδειγμα αν θα είναι 9 άτομα σε ένα σπίτι, τη στιγμή που «είναι άλλο 9 άτομα σε δυάρι και άλλο 9 άτομα σε βίλα».

Διέψευσε πάντως κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε την Επιτροπή, ενώ είπε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις οδηγίες της, όταν π.χ. επιτράπηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα σαββατοκύριακα, κάτι στο οποίο η επιτροπή διαφωνούσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι