Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας;
05/12/2024Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ ΑΜκρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό. Το ερώτημα στα χείλη όλων είναι ,ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, έπειτα από την επιτυχή πρόταση μομφής κατά του Μισέλ Μπαρνιέ.
Τύπος και αναλυτές εκτιμούν πως ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει σήμερα απάντηση στο ερώτημα αυτό, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς βέβαιος ότι η απάντηση που θα δώσει θα είναι βιώσιμη, δηλαδή θα αποκλείει την πτώση της νέας κυβέρνησης μετά από μια νέα πρόταση μομφής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποκλείεται να προτείνει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα στηρίζεται, είτε στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, είτε στην Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μακρόν, ενόψει του διαγγέλματος, συναντήθηκε σήμερα με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και τη Γερουσίας, αλλά και με τον φίλα προσκείμενο στην παράταξη του, κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που πιθανολογούνται για την θέση του πρωθυπουργού. Το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε επίσης με τον Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος υπέρβαλε και τυπικά την παραίτηση του, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, εμφανής είναι πλέον η διάσταση απόψεων στον χώρο της αριστεράς ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μετά την υπερψήφιση, από κοινού με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, της πρότασης μορφής που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Σοσιαλιστές και οι Οικολόγοι, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η παράταξη Μακρόν συνεργάστηκε με τα κόμματα της αριστεράς κατά της ακροδεξιάς, πρότειναν, με επιστολή τους στον Γάλλο πρόεδρο, τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα βασίζεται στο «δημοκρατικό τόξο» και που θα έχει, μετά από κοινή πολιτική συμφωνία, πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο της αριστεράς, η οποία ως γνωστόν ήλθε πρώτη σε έδρες μετά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουλίου. Σημειώνεται πως το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει 66 βουλευτές, επι συνόλου 577, χωρίς τις ψήφους των οποίων η πρόταση μομφης κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ δεν θα είχε υπερψηφιστεί.
Αντίθετη προς την προσέγγιση αυτή είναι η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν ο οποίος δηλώνει απερίφραστα ότι ο πρόεδρος Μακρόν οφείλει πλέον να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες προεδρικές εκλογές. Στελέχη της Ανυπότακτης Γαλλίας κάλεσαν σήμερα τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους «να λογικευτούν», υπογραμμίζοντας πως άλλος δρόμος από την παραίτηση Μακρόν δεν υπάρχει. ‘Αποψη που συμμεριζόταν ως χθες και η Μαρίν Λεπέν, η οποία ωστόσο μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ εμφανίστηκε λιγότερο αδιάλλακτη, λέγοντας πως δεν ζητάει από τον Εμάνουελ Μακρόν να υποβάλει την παραίτησή του. Ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δείξει ανοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως άλλωστε είχε πράξει και προ τριμήνου, αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ