Πόλεμος κατά Πούτιν: Θα βγάλει στα ρωσικά την Independent Ρώσος μεγιστάνας (πρώην KGB, νυν “Βρετανός” εκδότης)

Πόλεμος κατά Πούτιν: Θα βγάλει στα ρωσικά την Independent Ρώσος μεγιστάνας (πρώην KGB, νυν “Βρετανός” εκδότης)

Ο Ρώσος μεγιστάνας Αλεξάντερ Λεμπέντεφ που εξέδιδε στη Μόσχα (προτού μετοικήσει στο Λονδίνο) αντιπολιτευόμενες  εφημερίδες και ήταν τραπεζίτης, απέκτησε  με σκοτεινά κεφάλαια δυο βρετανικές εφημερίδες και δήλωσε χτες ότι θα κυκλοφορήσει μια από αυτές στα ρωσικά -την βρετανική “The Independent”.

Οι λόγοι μπορεί να είναι τρεις και ο ένας δεν αποκλείει τον άλλον: 1. Ο ίδιος φέρεται να είναι “στα μαχαίρια” με τη ρωσική κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια, αφού έγινε μέχρι και έφοδος στην Τράπεζά του το 2012 στη Μόσχα 2. Εχει διαπλεκόμενα συμφέροντα με τον σημερινό πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που εμφανίζεται ως “πολύ φίλος του” και που ήταν δημοσιογράφος αλλά και εκδότης προτού πολιτευθεί, άρα ήταν τρόπον τινά και συνάδελφοι 3. Μπορεί να πρόκειται για απ’ ευθείας ανάθεση προπαγάνδας από τους Αμερικανούς.

Ο 60χρονος Αλεξάντρ Λεμπέντεφ ως νεαρός όμως ήταν συνάδελφος του Πούτιν. Εργαζόταν στη σοβιετική πρεσβεία του Λονδίνου ως αντισυνταγματάρχης της KGB το 1985. Οταν άλλαξαν τα πράγματα, τρύωσε το 1992 στις τράπεζες και εκεί απέκτησε αίφνης πακτωλό χρημάτων και έγινε ο ίδιος τραπεζίτης στη Μόσχα.Εκεί εξέδιδε την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaia Gazeta Οταν έκρινε ότι στενεύουν τα περιθώρια, έφυγε για Λονδίνο όπου αγόρασε τις εφημερίδες Independent και Evening Standard

Δήλωσε ότι σχεδιάζει  να ξεκινήσει την ηλεκτρονική έκδοση στην ρωσική γλώσσα της βρετανικής εφημερίδας The Independent μέσα στον Ιούνιο.

Οταν έφυγε απο τη Ρωσία “επειδή δεχόταν πόλεμο απο μυστικές υπηρεσίες”, είχε ήδη αποκτήσει περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes.

Βρετανοί δημοσιογράφοι (που δεν δουλεύουν στις δικες του εφημερίδες) υποστηρίζουν ένα πιο σκοτεινό σενάριο:  οτι ο Λεμπέντεφ δεν είναι και τόσο εχθρικός προς τον Πούτιν και ίσως παραμένει πράκτορας της Ρωσίας και “πέμπτη φάλαγγα” των Ρώσων στα βρετανικά ΜΜΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι