“Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με τον Τραμπ” είπει ο Ζελένσκι – “Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει” είπε ο Τραμπ

“Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με τον Τραμπ” είπει ο Ζελένσκι – “Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει” είπε ο Τραμπ
epa11629045 A handout picture made available by the Ukraine Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and Republican presidential candidate Donald J. Trump (R), during their meeting in the Trump Tower in New York, New York, USA, 27 September 2024. Ukrainian President Volodymyr Zelensky arrived in the USA on 22 September 2024 to meet with top officials and present his plan to stop the war with Russia. EPA/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς και οι δύο συμφώνησαν ότι ο πόλεμος που διαρκεί εδώ και 2,5 χρόνια πρέπει να σταματήσει.

«Είχα μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Του παρουσίασα το Σχέδιο Νίκης μας και εξετάσαμε εκτενώς την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνέπειες του πολέμου στον λαό μας. Συζητήθηκαν πολλές λεπτομέρειες» έγραψε στα αγγλικά ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει. Ο Πούτιν δεν μπορεί να νικήσει. Οι Ουκρανοί πρέπει να επικρατήσουν», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε επίσης «θαυμάσια» τη συνάντηση. Νωρίτερα ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα «επιλύσει το πρόβλημα του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου». Όπως έγραψε, «ο πόλεμος αυτός δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί, όμως θα το λύσουμε αυτό το θέμασ», είπε ο πρώην πρόεδρος, χωρίς να εξηγήσει το πώς. Χαρακτήρισε πάντως το θέμα  «περίπλοκο παζλ» και ζήτησε «μια δίκαιη συμφωνία για όλον τον κόσμο».

Ο Τραμπ στην πλατφόεμα Truth γράφει: «Μόλις είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας. Αν εκλεγώ Πρόεδρος, ο πόλεμος με τη Ρωσία και την Ουκρανία θα τελειώσει γρήγορα. Αν όχι, αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ, και θα κλιμακωθεί στον Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. Η συντρόφισσα Χάρις ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, και ήδη δεν το κατάφερε. Τίποτα δεν θα αλλάξει εκτός από τον ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ MAGA2024» (Σ.Σ. το MAGA είναι τα αρχικά του Make America Great Again)

 

Πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο Τραμπ είπε ότι έχει «πολύ καλή σχέση» με τον Ζελένσκι αλλά και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ελπίζω ότι εμείς οι δύο θα έχουμε καλύτερη σχέση» σχολίασε εμφανώς ενοχλημένος, ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ καταγγέλλει συχνά τα τεράστια ποσά που έχει διαθέσει η Ουάσινγκτον για να στηρίξει το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα αποκάλεσε τον Ζελένσκι «τον καλύτερο έμπορο του πλανήτη» επειδή «κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια» αλλά τον χαρακτήρισε και «πλασιέ της Κάμαλα Χάρις», επειδή φωτογραφήθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στην κρισιμη (για τις αμερικανικές εκλογές) Πενσιλβάνια και ο Τραμπ το θεώρησε «προπαγάνδα υπέρ της Κάμαλα Χάρις». Μέσα στον εκνευρισμό του διαμήνυσε μέσω εκπροσώπου της προεκλογικής του εκστρατείας ότι δεν έχει συμφωνηθεί τετ α τετ συνάντηση με τον Ζελένκσι και πολλά  ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θυμωμένος και δεν θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο λόγω της ταύτισης του τελευταίου με το κόμμα των Δημοκρατικών. Τελικά φαίνεται πως ο Τραμπ μεταπείσθηκε και η συνάντηση έγινε.

Χθες μετά τη συνάντησή τς με τον Ζελένσκι η Κάμαλα Χάρις είχε πει ότι «όπως έχω ξαναπεί θα παλέψω η Ουκρανία να κυριαρχήσει σε αυτό τον πόλεμο, πρέπει να στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας και να αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα, να στηρίζουμε το διεθνή νόμο, που διακυβεύεται στην Ουκρανία, και γι  αυτό η μάχη της Ουκρανίας αφορά και τους Αμερικανούς, εναντίον ενός βάρβαρου δικτάτορα. Η αντίστασή μας στην τυραννία έχει ανυψώσει τις ΗΠΑ στη θέση τους ως την πιο ευημερούσα και ισχυρή χώρα στον κόσμο. Αν αφήσουμε τον Πούτιν ανενόχλητο, μπορεί να επιτεθεί και στην Πολωνία και στη Βαλτική. Δεν μπορούμε να απομονωθούμε από τον υπόλοιπο κόσμο, και δεν στηρίζομαι την Ουκρανία από φιλανθρωπία, αλλά για τα στρατηγικά μας συμφέροντα όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Μπάιντεν νωρίτερα. Ο πόλεμος θα μπορουσε να τελειώσει αύριο το πρωί αν απόσυρε τα στρατεύματά της η Ρωσία από τα ουκρανικά εδάφη, αλλά δεν το κάνει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx