Politico: Ο Μπάιντεν θέλει συνομιλίες με τη Ρωσία για να τελειώνει ο πόλεμος

Politico: Ο Μπάιντεν θέλει συνομιλίες με τη Ρωσία για να τελειώνει ο πόλεμος

Ρεαλιστική στροφή στο ουκρανικό ζήτημα βλέπει το Politico από ΗΠΑ και Ευρώπη

«Αλλάζει η στάση της Δύσης για την Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αλλά και τους ηγέτες της Ευρώπης να εστιάζουν αθόρυβα σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος, παρά να επιδιωχθεί η ολοσχερής ήττα της Ρωσίας με τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία», αναφέρει το Politico, προσθέτοντας ότι αυτή η διαπραγμάτευση προϋποθέτει στην ουσία διαίρεση της Ουκρανίας ή πάντως παραχώρηση τμημάτων της στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη αλλαγή στην πολιτική τους και πως εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον στόχο της Ουκρανίας να αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να αποσυρθεί από τη χώρα. Όπως γράφει το Politico, όμως,  «η αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία τίθεται εν αμφιβόλω καθώς ΗΠΑ και Ευρωπαίοι θεωρούν πιο ρεαλιστικό η Ουκρανία να ευελπιστεί απλώς σε μια βελτίωση της θέσης της σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου».

Σύμφωνα με τις πηγές του Politico (ένας πολιτικός των ΗΠΑ και ένας διπλωμάτης της ΕΕ) Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, βλέποντας ότι απέτυχε η επίθεση της Ουκρανίας, θέλουν να την στρέψουν στο να ισχυροποιήσει την άμυνα στα ανατολικά. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ταχεία ανασύσταση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας για να παράγει πλέον «τον απελπιστικά απαραίτητο οπλισμό που το Κογκρέσο των ΗΠΑ διστάζει να αντικαταστήσει».

Ο Αμερικανός πολιτικός είπε στο Politico ότι η στρατηγική στροφή στην άμυνα, θα ενισχύσει την Ουκρανία στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις προσθέτοντας ότι «εξάλλου όλοι οι πόλεμοι με διαπραγματεύσεις τελειώνουν». Ο ίδιος είπε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη συνομιλίες και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν περάσει ακόμη στην άμυνα.

«Θέλουμε να είναι σε ισχυρότερη θέση για να κρατήσουν την επικράτειά τους. Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε να ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση», πρόσθεσε. Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης παίζει και το ότι ο πόλεμος διαρκεί δύο χρόνια εν μέσω μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας -με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να χλευάζουν ανοιχτά τις προσπάθειές του.

Θεωρείται -γράφει το Politico- ότι η στροφή προς την άμυνα θα βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει χρόνο και να αναγκάσει τελικά τον Πούτιν σε έναν αποδεκτό συμβιβασμό.  Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον είπε ότι «και η Ευρωπαϊκή Ένωση εγείρει μια απειλή επισπεύδοντας ίσως την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για να θέσει τους Ουκρανούς σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση», όμως η αλήθεια είναι ότι η ένταξη της Ουκρανίας αργεί πολύ.

Σύμφωνα με το Politico ο Πούτιν ενδιαφέρεται κυρίως για μια στρατηγική συμφωνία με την Ουάσιγκτον βάσει της οποίας η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει δημόσια ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Από την άλλη, ο Πούτιν μπορεί να είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί εάν μπορέσει να διατηρήσει περίπου το 20% των εδαφών που έχει καταλάβει και ελέγχει στα ανατολικά, ανέφεραν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα και το επαναλαμβάνει το Politico.

O Mπάιντεν εν τω μεταξύ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με ανοιχτά πολλά ζητήματα, καθώς πέραν του ουκρανικού, υπάρχει και το Μεσανατολικό. Θέλει να αποτρέψει τους Ισραηλινούς από το να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και να κλιμακωθεί ο πόλεμος με την Χεζμπολάχ ή και άλλες δυνάμεις. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν επ΄ουδενί να ανοίξει δεύτερη πληγή με τη Χεζμπολάχ. Με τις δημοσκοπήσεις να μην είναι εξαιρετικά καλές για τον Μπάιντεν, του χρειάζεται κάποια επιτυχία στον εξωτερικό τομέα.

Πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου Αλ Γκορ είπε στο Politico: «Τόσο πολλές κρίσεις στον διεθνή τομέα, θα επηρεάσουν και τις εκλογές. Ο ψηφοφόρος δεν πολυενδιαφέρεται για αυτά, όμως θέλει να βλέπει “ηγέτες”. Ο Τραμπ, ο κορυφαίος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, εκμεταλλεύεται ήδη την αντίληψη του μέσου Αμερικανού ότι τα γεγονότα στο εξωτερικό ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

«Με τον μοναδικά θρασύ τρόπο του, ο πρώην πρόεδρος μετέφερε τα λεγόμενα του Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Ρωσία να είχε εισβάλει στην Ουκρανία επι Τραμπ. Δεν θα ήταν δυνατό οι Ρώσοι να το κάνουν αυτό, αν ήταν πρόεδρος ο Τραμπ. Και ξέρετε τι άλλο δεν θα είχε συμβεί; Η επίθεση στο Ισραήλ».

Κληθείς να απαντήσει σε αυτή τη δήλωση και σε άλλες που έκανε πρόσφατα ο Τραμπ – συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία ανέφερε ευνοϊκά τον Πούτιν – ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Τζέιμς Χάρισον είπε στο Politico: «Οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν ισχυρό Μπάιντεν στην παγκόσμια σκηνή, συμπεριλαμβανομένου του ότι κατάφερε να ενώσει τους συμμάχους μας και να υπερασπιστεί την δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και σε έναν άνθρωπο με το ιστορικό του Ντόναλντ Τραμπ, που επαινεί δικτάτορες και τρομοκράτες. Οι Αμερικανοί θέλουν έναν πρόεδρο που μπορούν να εμπιστευτούν, όχι έναν άτακτο εξτρεμιστή – και γι’ αυτό θα απορρίψουν τον Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά τον επόμενο Νοέμβριο».

Ωστόσο, ο Μπάιντεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα στις εκλογές εάν ο πόλεμος πάρει σαφή στροφή υπέρ της Ρωσίας. Εάν ο Πούτιν αρχίσει να ανακτά το πλεονέκτημα του πεδίου της μάχης τον επόμενο χρόνο, μετά τα σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ήδη βάλει ο Μπάιντεν για να την σταματήσει, το εκλογικό σώμα θα το εξετάσει σοβαρά την ώρα της κάλπης.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι δυσανασχετούν, όπως γράφει το Politico, αφού σύμφωνα με μια έκθεση του ΝΑΤΟ οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης δεν επένδυσαν τελικά το 2% στην άμυνα. Ο Πούτιν μάλιστα θα μπορούσε να βρει περισσότερα ερείσματα στην Ευρώπη με τις πρόσφατες εκλογικές νίκες υποστηρικτών του, όπως στη Σλοβακία και στην Ολλανδία, οι οποίοι θα μπορούσαν και οι δύο να συμμαχήσουν με τον Όρμπαν για να μπλοκάρουν τα πακέτα βοήθειας.

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί αναρωτιώνται πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν απέναντι στη Ρωσία. Με την Ουκρανία να έχει όλο και λιγότερο στρατό αλλά και λιγότερο οπλισμό, η άρνηση του Ζελένσκι να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα φαίνεται όλο και πιο πολιτικά αβάσιμη στο εσωτερικό της χώρας του. Ο Ουκρανός πρόεδρος, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει άλλα μισό εκατομμύριο στρατό, αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις.

Το Politico γράφει ότι  όλοι αυτοί οι παράγοντες, όπως η αντίσταση στο Κογκρέσο και η εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας, παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο Πούτιν κατανοεί πολύ καλά αυτά τα διακυβεύματα. Στρατιωτικά, η μεγαλύτερη ανησυχία μπορεί να είναι ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίθεση την άνοιξη με μεγάλη αεροπορική υποστήριξη -κάτι που απέφευγε μέχρι τώρα, και που γίνεται πιο εύκολο μια που η Ουκρανία ξεμένει από αμυντικούς πυραύλους. Εκτιμάται πάντως, γράφει το Politico, ότι ο Πούτιν δεν θα πάει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να δει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Εχει πει εξάλλου πολλές φορές ότι «η Ουκρανία θα είχε μια εβδομάδα ζωής εάν σταματούσαν οι ενισχύσεις της από τους Δυτικούς».

Πηγή: Politico

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι