Politico: Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους δασμούς
14/05/2025
Η είδηση από το Politico αφορά την επιστροφή των ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο, με την πρώτη θετική ένδειξη από την κυβέρνηση Τραμπ ότι είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε συμφωνία.
Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αντίδραση σε μια λίστα υποψήφιων παραχωρήσεων που η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει, γεγονός που σηματοδοτεί τη διάθεση για διαπραγμάτευση.
Η επιστολή αυτή ήρθε έπειτα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιθανές παραχωρήσεις, όπως ευνοϊκότερη ρύθμιση και κοινές προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερπαραγωγής στην Κίνα. Η κίνηση αυτή, όμως, ήρθε ύστερα από απογοήτευση για την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ζητήσει από την ΕΕ να καταθέσει πρώτα την προσφορά της.
Η ανταλλαγή αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη σταδιακή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση της εμπορικής σχέσης ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλουν έναν υψηλότερο δασμό 20% σε ευρωπαϊκά αγαθά.