Politico: Το πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ ενόψει των ευρωεκλογών
30/04/2019Οι κορυφαίοι υποψήφιοι των κομμάτων ενόψει των Ευρωεκλογών μετείχαν στο Maastricht debate που διοργανώθηκε από την ιστοσελίδα Politico.
Στο ντιμπέιτ μετείχαν: Ο Φρανς Τίμερμανς -επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, ο Μπας Έικχουτ των Πράσινων, ο Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελεύθερων, η Βιολέτα Τόμιτς της Αριστεράς και ο Γιαν Ζαχράντιλ – Τσέχος ευρωβουλευτής και επικεφαλής υποψήφιος της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη.
Στο ντιμπέιτ δεν μετείχε ο υποψηφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά οι ιδέες του συζητήθηκαν, γράφει το Politico. Αναφορικά με την υπόσχεση του Βέμπερ να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, οι ρεπόρτερ του Politico σημείωσαν ότι ως πρόεδρος της Κομισιόν ο Βεμπερ δεν θα είχε τη δύναμη να το πράξει από μόνος του.
Θα χρειαζόταν μια ομόφωνη απόφαση από τις χώρες-μέλη της ΕΕ – η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Μάλτα επιβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους για τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Σοσιαλδημοκράτες: Eλάχιστος μισθός σε όλη την ΕΕ, στο 60% του μέσου μισθού.
Ο Φρανς Τίμερμανς (επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών) υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να ρυθμίσει και να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
«Αυτά τα πράγματα είναι όντως εκπληκτικά», είπε κραδαίνοντας το smartphone του, «αλλά αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν τα δεδομένα που τους δίνεται δωρεάν και κερδίζουν δισεκατομμύρια».
Η ΕΕ θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να φορολογούνται κανονικά και ότι οι πολίτες θα διατηρούν την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των δεδομένων τους. Ερωτώμενος γιατί ο ίδιος και η Κομισιόν δεν έκαναν ήδη κάτι γι’ αυτό, απάντησε ότι «αν με κάνετε παντοδύναμο, σίγουρα θα το κάνω αμέσως».
Η ΕΕ εργάζεται για το θέμα, αλλά οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πιέζουν τις κυβερνήσεις για να αποφύγουν τη φορολόγηση και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο. Τόνισε πως θα αναλάβει προσωπικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να υλοποιήσει τους 17 στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους και να καταστήσει την Ευρώπη «μη εξαρτώμενη από τον άνθρακα» μέχρι το 2050.
Ο ίδιος επετέθη στον Φερχόφσταντ υποδηλώνοντας ότι οι Φιλελεύθεροι δεν είναι ενθουσιώδεις μαχητές για την κλιματική αλλαγή. Τόνισε πως όταν η ΕΕ διαμορφώνει υψηλοτέρα στάνταρντ, οι υπόλοιποι ακολουθούν, καθώς και ότι μόνο η ΕΕ μπορεί να προκαλέσει την «ανοησία» του προέδρου Τραμπ. Αναφορικά με τους μισθούς ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος μισθός σε όλην την ΕΕ που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 60% του μέσου μισθού.
Τόνισε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να υπερασπιστεί την πολυμερή τάξη έναντι των επιθέσεων από τον πρόεδρο Τραμπ.
Αναφερόμενος στις ισπανικές εκλογές, ο Τίμερμανς δήλωσε ότι λειτούργησαν ως ένα παράδειγμα όπου το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα «έχασε διότι κινήθηκε προς τα δεξιά και ενίσχυσε το (ακροδεξιό) Vox, ενώ το ίδιο αποδυναμώθηκε».
Επιπλέον, τόνισε: «Δεν θεωρώ σε αυτού του είδους την ιδέα προστατευτισμού του Φερχόφσταντ περί έναρξης ενός δικού μας Facebook στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να προσθέσει αξία σε έναν γρήγορα εναλλασσόμενο, υψηλής τεχνολογίας κόσμο. Θα πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε νέα πράγματα να προσθέσουμε σε όλο αυτό – συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του 5G και βοηθώντας τις πόλεις να γίνουν πιο βιώσιμες.
Να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι αν ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, ο κόσμος θα μπορεί να γίνει ουδέτερος στον άνθρακα μέχρι το 2050. Επίσης, θα πρέπει να προστατέψουμε την ΕΕ από ενδεχόμενη εκλογική εμπλοκή ξένων επιθέσεων. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Χρειάζεται να προστατέψουμε τους πολίτες μας από αυτήν την έξωθεν παρέμβαση».
«Η Πολωνία είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση. Μετά από όλο αυτό το μίσος που δέχτηκα από την πολωνική κυβέρνηση για τα τελευταία τρία χρόνια, η υποστήριξη στην Πολωνία για την ΕΕ είναι υψηλότερη» τόνισε ο Τίμερμανς.
Πράσινοι: Θέλουμε μια κοινωνικά δίκαιη και Πράσινη Ευρώπη.
Ο Μπας Έικχουτ των Πράσινων επιτέθηκε στους Φιλελεύθερους κατηγορώντας τους ότι δέχθηκαν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ παρά την αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.
Ο ίδιος τόνισε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα διασφαλίσει πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, πράγμα το οποίο σημαίνει επενδύσεις σε νέες θέσεις εργασίας, σε νέα οικονομία σε κάθε τομέα καθώς και ότι η Κομισιόν θα πρέπει «επιτέλους να αναλάβει δράση» για βιώσιμους στόχους για την ανάπτυξη και για το κλίμα.
Επιπλέον, τόνισε πως «αυτό που είναι σημαντικότερο για την ασφάλεια είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία» και προσέθεσε: «Συχνά, οι τρομοκρατικές δράσεις είναι γνωστές αλλά δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας διότι οι τρομοκράτες κινούνται διασυνοριακά.
Εμείς θέλουμε να καταστήσουμε τους Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης το επίκεντρο όλων των πολιτικών μας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών πολιτικών, ενώ το εμπόριο θα πρέπει να βασίζεται στην ιδέα της καταπολέμησης της ένδειας. Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται τώρα περισσότερο στο επίκεντρο, απόψε κυριολεκτικά.[…] Δεν θα πρέπει μόνο να συζητήσουμε (ενν. για την κλιματική αλλαγή), αλλά και να δράσουμε. Αυτό θα πρέπει να πάει χέρι – χέρι με την κοινωνική δικαιοσύνη: Θέλουμε μια κοινωνικά δίκαιη και Πράσινη Ευρώπη.
Η ΕΕ δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται να καταστήσουμε σαφές ότι αυτές οι εταιρείες θα εξυπηρετούν πρώτα το κοινό και ότι δεν θα αποκομίσουν κέρδη από τα δεδομένα».
Το πώς θα γίνει αυτό, ο ίδιος δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης προκειμένου να φορολογηθούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ένα μήνυμα από όλους τους πολιτικούς: «Χρειαζόμαστε νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά την τεχνολογία και τις χρειαζόμαστε περισσότερο τώρα.
Ένα μήνυμα προκύπτει και αυτό είναι ότι η ΕΕ είναι πιθανό να πρέπει να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να περιορίσει τις υπερβολές των υποστηρικτών του Facebook, της Google και του Amazon. Όλοι οι υποψήφιοι λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο.
Αλλά αυτό που δεν μπορούν να πουν είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να βασίζονται (και να αρέσκονται) στις ψηφιακές υπηρεσίες που τώρα επιπλήττουν».
Αναφερόμενος στα Wikileaks, δήλωσε: «Είναι ήρωες επειδή παρέχουν διαφάνεια. Δεν θα πρέπει να είναι οι πολιτικοί εκείνοι που θα αποφασίσουν τι είναι τα fake news, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρίες τεχνολογίας.
Μπορείτε να υποβάλετε ρυθμίσεις σ’ αυτές τις εταιρείες, τους αρέσει να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μια ανάγκη να καταστήσουμε σαφές ότι επίσης παίζουν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επομένως χρειάζεται να καταστήσουμε σαφές ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη διαφήμιση.
Πολλοί από τους υποψηφίους είναι πρόθυμοι να ασκήσουν πιέσεις στην παραπληροφόρηση και τα αποκαλούμενα fake news, αλλά επίσης δεν θέλουν η κυβέρνηση (ή η ΕΕ) να αποφασίσει τι επιτρέπεται και τι όχι να δημοσιευθεί στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Βασικό σημείο που λείπει είναι οι λεπτομέρειες. Όποιος θα αναλάβει αργότερα φέτος την Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό: η ελευθερία του λόγου ή μεγαλύτερη ρύθμιση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν είναι πρόθυμος να πάρει αυτή την απόφαση».
Ερωτώμενος για το πώς οι υποψήφιοι θα εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό και μακροχρόνιο σχέδιο επικοινωνίας για τους πολίτες της ΕΕ, απάντησε ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να κρίνουν το τι είναι fake news, αλλά αντίθετα να παρέχουν διαφάνεια.
«Η επικοινωνία είναι σαφώς σημαντική στο να καθιστά σαφές στους ανθρώπους τον τρόπο λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» τόνισε ο υποψήφιος των Πράσινων. Συντηρητικοί -Μεταρρυθμιστές: Μια «ευέλικτη» Ευρώπη
Ο Γιαν Ζαχράντιλ – επικεφαλής υποψήφιος της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη- ανέφερε ότι η χώρα του εντάχθηκε στην ΕΕ πριν από 15 χρόνια και αυτό είναι κάτι καλό. Υπάρχουν ωστόσο κενά και θα ήθελε μια νέα ισορροπία μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού, μια «ευέλικτη» Ευρώπη.
Πρόσθεσε πως θα πρέπει «να σταματήσει η καύση άνθρακα» και δήλωσε πως πολιτικοί από τις ανατολικές χώρες της ΕΕ είναι εδώ και καιρό σκεπτικοί για μερικούς από τους κλιματικούς στόχους εξαιτίας ανησυχιών για τις επιτόπιες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τον άνθρακα.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κοινωνική ένταση στη Γαλλία είναι αποτέλεσμα των φόρων στα καύσιμα και κάλεσε την Ε.Ε. να αποφύγει μη ρεαλιστικούς στόχους. Ανέφερε πως υπάρχουν ήδη καλά σχέδια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων βιωσιμότητας και η Κομισιόν έχει δύο βασικά εργαλεία για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη, τη νομοθεσία και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Η Κομισιόν επιθυμεί να προωθήσει τη βιώσιμη επένδυση, ενώ μια ομάδα ειδικών μελετά τους οικονομικούς τομείς στους οποίους οι δραστηριότητες ταξινομούνται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες για επενδυτικούς σκοπούς στην Ε.Ε.
Ο ίδιος τόνισε πως ο ελάχιστος μισθός στη χώρα του είναι 500 ευρώ και ότι οι οικονομίες ανά την ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά ανομοιογενείς, προσθέτοντας πως η Κομισιόν πρέπει να διαμορφώσει «όρους» για οικονομική ανάπτυξη ενθαρρύνοντας τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τσεχίας στον εργατικό της κώδικα.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αντί να υπάρξει χρηματοδότηση για νέους ευρωπαϊκούς φρουρούς, να χρησιμοποιηθούν οι πόροι για την υποστήριξη των συνοριακών ελέγχων σε εθνικό επίπεδο. Αναφερόμενος στην κυβερνοασφάλεια δήλωσε: «Έχουμε κάνει πολλά, καθιερώσαμε αρκετή νομοθεσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βοηθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς η νομοθεσία που έχει ήδη υιοθετηθεί προστατεύει από κυβερνοεπιθέσεις, αλλά απομένουν πολλά να γίνουν, τα πάμε καλά. Αλλά θα πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία λόγου».
Ερωτηθείς για το ζήτημα της φορολόγησης των ψηφιακών εταιρειών, απάντησε ότι «δεν έχει υπόψη του ανώτερο ή κατώτερο όριο. Η φορολόγηση δεν αποτελεί ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να στραφεί σε κράτη.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να εξαρτάται από συνεισφορές των κρατών-μελών και οι εταιρείες θα πρέπει να φορολογούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι από την ΕΕ. Έζησα σε καθεστώς κομμουνισμού τα πρώτα 26 χρόνια της ζωής μου και είχα εκτεθεί σε fake news από τη Ρωσία, αλλά ξέραμε ότι μας έλεγαν ψέματα. Πιστεύω στην κοινή λογική σας και ότι είστε ικανοί να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ fake news και πραγματικότητας».
Βιολέτα Τόμιτς: «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται λιτότητα, χρειάζεται επενδύσεις».
Η Βιολέτα Τόμιτς -κορυφαία υποψήφια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- αναφέρθηκε στην οικονομική κρίσης λέγοντας: «Για τους τραπεζίτες και τους μετόχους στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο, η τελευταία οικονομική κρίση αποτελεί μακρινή ανάμνηση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για πολλές ευρωπαϊκές οικογένειες».
Κατηγόρησε επίσης τις Βρυξέλλες ότι προέταξε τα συμφέροντα των τραπεζών και των εταιρeιών πάνω από τα συμφέροντα των ανθρώπων.
Τόνισε πως δεν συμφωνεί με τους νεοφιλελεύθερους, πως είναι εφικτή μια περιβαλλοντολογική μεταστροφή στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και υπογράμμισε: «Πρέπει να βρούμε την πολιτική θέληση και τη δύναμη να αλλάξουμε το σύστημα.
Υποστήριξε την ιδέα μιας επιτροπής που θα χαρακτηρίζεται από την ισότητα των φύλων και άδραξε την ευκαιρία να τονίσει ότι η ομάδα της, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, είναι η μόνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει έναν ισορροπημένο αριθμό ανδρών και γυναικών».
Επιπλέον, ανέφερε πως η τολμηρή της ιδέα για την ΕΕ είναι πως χρειάζεται «πολύ αυστηρούς κανόνες για τα είδη που εισάγει και να μπορεί να ελέγχει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και να εξετάζει αν υπάρχουν περιπτώσεις παιδικής εργασίας καθώς και να διασφαλίζει την τήρηση των εργασιακών συνθηκών και συμπλήρωσε: «Η ακραία φτώχεια είναι πρόβλημα και γι’ αυτό πολλοί Ευρωπαίοι φεύγουν από τις χώρες τους.
Πρέπει να τους βοηθήσουμε να οικοδομήσουν την κοινωνία τους ώστε να διαβιούν με ασφάλεια εκεί.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνθήκη του Μάαστριχτ, τονίζοντας ότι διαμόρφωσε το πλαίσιο για τη λιτότητα, αλλά δεν ανέφερε λέξη για ελάχιστο μισθό ή συντάξεις. «Εκτιμάμε πως γι’ αυτόν το λόγο σημειώνει άνοδο η ακροδεξιά, διότι συγκεντρώνει το θυμό και την απογοήτευση των πολιτών από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δικαιοσύνη και μια κοινωνική Ευρώπη», ανέφερε. Επιπλέον, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να καταργήσουμε όλους τους φορολογικούς παραδείσους για τις επιχειρήσεις.
Η Ευρώπη χρειάζεται “δίκαιη φορολόγηση για όλους”, ιδιαίτερα αφότου αυτή θα είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς τους. «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται λιτότητα, χρειάζεται επενδύσεις. Ανάγκη για επένδυση σε ένα “πράσινο new deal για την Ευρώπη”, όπως και ανάγκη για τη δημιουργία σιδηροδρομικών συνδέσεων.
Χρειάζεται να καθιερώσουμε μια κλίμακα fake news». Η ίδια δεν εξήγησε το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί και ποιος θα πρέπει να λέει τι συνιστά fake news και τι όχι, αλλά επισήμανε ότι το Brexit, όπως και η διασπορά ακροδεξιών ιδεών, αποτελούν επίσης παράγωγα των fake news. «Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica αποδεικνύει το πώς η συλλογή δεδομένων μπορεί να γίνει ένα όπλο».
Γκι Φερχόφσταντ: Ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης το ίδιο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο Γκι Φερχόφσταντ (υποψήφιος Φιλελευθέρων) τόνισε ότι οι Φιλελεύθεροι συμφωνούν με τους υπόλοιπους για να τεθεί η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και επανέλαβε πως για τη φιλελεύθερη ομάδα του «είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η Συμφωνία των Παρισίων στις εμπορικές συμφωνίες και να δημιουργηθούν Ευρωπαίοι πρωταθλητές στη βιωσιμότητα», για παράδειγμα στις κατηγορίες των μπαταριών και της μαζικής μεταφοράς.
Χαρακτήρισε τον φόρο καυσίμων στη Γαλλία ως «καταστροφή» που οδήγησε στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ υπερασπίστηκε τον Γάλλο πρόεδρο τονίζοντας πως «αναγνώρισε το λάθος του, ότι ήθελε να προχωρήσει πολύ γρήγορα».
Επιπλέον, δήλωσε ότι θα αναγκάσει την ΕΕ να ξεκινήσει ακροάσεις σχετικά με υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο εάν όλα τα κράτη-μέλη δεσμευτούν να έχουν δύο υποψηφίους, γυναίκες και άνδρες.
Επίσης, υποστήριξε ένα «ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να είναι το ίδιο» σε ολόκληρη την ΕΕ.
Παράλληλα, τόνισε πως η πρώτη του κίνηση θα είναι η καταπολέμηση της έλλειψης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής υπογραμμίζοντας πως τα κράτη-μέλη δεν είναι πρόθυμα να αντιμετωπίσουν από κοινού αυτό το ζήτημα, ενώ το σύστημα του Δουβλίνου συνεχίζει να είναι μπλοκαρισμένο.
Κατά τον ίδιον, η έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ενισχύει τους εθνικιστές και τους λαϊκιστές. Απηύθυνε έκκληση στους νέους «να κατανοήσουν ότι ο αυριανός κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός από τον σημερινό», παραπέμποντας στην «αυτοκρατορία της Κίνας».
«Αυτός θα είναι ένας κόσμος στον οποίο τα πρότυπά μας, οι αξίες μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη και χρειαζόμαστε μια νέα δύναμη, μια κεντρώα φιλοευρωπαϊκή δύναμη που βρίσκεται λίγο μακριά από τα σημερινά ευρωπαϊκά κυρίαρχα κόμματα» σημείωσε. Όπως κατέληξε ο ίδιος, «μια νέα Ευρώπη και έναν νέο κόσμο».
Επικρίνοντας τον Μάνφρεντ Βέμπερ για τη μη συμμετοχή του και τη στάση του ΕΛΚ που κυριαρχεί για καιρό στην πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ότι «το ΕΛΚ είναι τόσο κουρασμένο που δεν βρίσκονται απόψε στη σκηνή».
Σχετικά με τη νομοθεσία του Ίντερνετ ανέφερε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της σύστημα και να έχει επιτέλους μια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ώστε να μην χρειάζεται 28. […] Είναι “οκ” η επιβολή προστίμων στους τεχνολογικούς γίγαντες, αλλά “δεν ακούν”», και κατηγόρησε το Facebook ότι παρεμποδίζει μια πανευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη δική της εκδοχή του Facebook. Ο αλγόριθμος του Facebook θα πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο δυνατό. Η ΕΕ θα πρέπει να βρει έναν πιο επιθετικό τρόπο αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και να θέτει ευρωπαϊκές προδιαγραφές στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ, όπως και στο να επενδύει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες… όπως οι μπαταρίες».
Ερωτώμενοι για το αν στηρίζουν τους φοιτητές απεργούς για το κλίμα, όλοι οι υποψήφιοι εκτός του Γιαν Ζαχράντιλ σήκωσαν θετικά το χέρι τους.