Πολιτικές αντιδράσεις από την υπόθεση παρακολούθησης δημοσιογράφου

Πολιτικές αντιδράσεις από την υπόθεση παρακολούθησης δημοσιογράφου

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούν για παρακολούθηση του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, υπόθεση που ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από δημοσίευμα του reportersunited.gr.

Η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου – έκανε λόγο για «ιδιωτική παρακολούθηση», υποστηρίζοντας ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά (spyware)». Σύμφωνα με  την έρευνα του Νικόλα Λεοντόπουλου και του Θοδωρή Χονδρόγιαννου προκύπτει πως η υπηρεσία που παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη ήταν η ΕΥΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το δημοσίευμα για εμπλοκή της ΕΥΠ, ζητά παραιτήσεις, τονίζοντας ότι είναι «παρακρατική πρακτική η παρακολούθηση δημοσιογράφων με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «σήμερα η δημοκρατία στη χώρα μας δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα. Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ ζήτησε την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συνιστά σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «στο όνομα της “εθνικής ασφάλειας” η ΕΥΠ παρακολουθούσε την έρευνα ενός δημοσιογράφου για τις δραστηριότητες συστημικών τραπεζών. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι διπλή. Πρώτον γιατί έχει μετατρέψει συνειδητά την ΕΥΠ σε οργανισμό εξυπηρέτησης κάθε λογής συμφερόντων. Δεύτερον γιατί για μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενσυνείδητα, παραπλανούσε την κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για “ιδιωτική παρακολούθηση”.

«Αυτό είναι το περίφημο “επιτελικό” κράτος: παρακρατικές πρακτικές, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ασύστολα ψέματα δίχως ίχνος ντροπής. Ως εδώ! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και αναμένει τις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται στη δυσώδη αυτή ιστορία» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντιδράσεις από ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφικής έρευνας αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα και αντίστοιχα υποχρεώσεις της Πολιτείας. Καλούμε κάθε αρμόδια κρατική αρχή να ενεργήσει το ταχύτερο δυνατό και να ερευνηθεί το θέμα σε όλες του τις πτυχές».

Αναλόγως το ΚΚΕ απαιτεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι και το ίδιο έχει πέσει θύμα παρακολουθήσεων. «Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών δημοσιογράφου από την ΕΥΠ για ”λόγους εθνικής ασφαλείας”, είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που εκθέτει την κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που η εν λόγω κρατική υπηρεσία υπάγεται στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από κρατικές υπηρεσίες, με βάση και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Θυμίζουμε, επίσης, τα περιστατικά συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ και για τα οποία ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για την ταυτότητα των υπευθύνων» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει: «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση που συνιστά μια ακόμη απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση για το απόρρητο των επικοινωνιών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι