Πολιτικό “σεισμό” δείχνουν τα αποτελέσματα των exit poll στην Ολλανδία

Πολιτικό "σεισμό" δείχνουν τα αποτελέσματα των exit poll στην Ολλανδία

Στον αρχηγό του ολλανδικού αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς δίνουν σαφές προβάδισμα τα exit poll των βουλευτικών εκλογών.

Στον αρχηγό του ολλανδικού αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς δίνουν σαφές προβάδισμα τα exit poll των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, μετά την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.  Να σημειωθεί πως ο Βίλντερς, που έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν “τρομοκράτη” τον Ερντογάν, έχει κατηγορεί παλαιότερα για θρησκευτική μισαλλοδοξία επειδή συνέκρινε το Κοράνι με το “Ο Αγών μου” του Αδόλφου Χίτλερ.

Η έρευνα του Ipsos δίνει στο Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) 35 έδρες από τις 150 της Βουλής της χώρας, δηλαδή νίκη χωρίς αυτοδυναμία. Ο ίδιος δημοσίευσε βίντεο να πανηγυρίζει:

Η Συμμαχία Πρασίνων και Εργατικών (GL/PvdA), με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς λαμβάνει 26 έδρες και το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), με επικεφαλής την Ντιλάν Γεσιλγκιόζ 23 έδρες. Ακολουθεί το κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Πιέτερ Ομτζίγκτ με 20 έδρες. Άλλα 12 κόμματα αποσπούν, σύμφωνα πάντα με το exit poll, από μία ως και 10 έδρες.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2021, το PVV διπλασίασε τις έδρες του (από 17 σε 35) και ο συνασπισμός Πρασίνων/Εργατικών κέρδισε εννέα έδρες. Αντίθετα το VVD έχασε 11 έδρες και έμεινε μακριά από την πρώτη θέση, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόμματος του Ομτζίγκτ που κατέλαβε 20 έδρες με την πρώτη εμφάνισή του. Έρευνα του Ipsos την Τρίτη έδινε στο VVD 29 έδρες, στο αντιισλαμιστικό PVV του Βίλντερς 27 έδρες και στον συνασπισμό υπό τον Τίμερμανς 24 έδρες.

Οι αριθμοί ενδέχεται να αλλάξουν ακόμη κατά τη διάρκεια της βραδιάς, καθώς περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την τελική κατανομή των εδρών, καθώς πολλά κόμματα έχουν εξαρχής δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχαν σε συνασπισμό με τον Βίλντερς.

Σοκ στο VVD

Τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών επηρέασαν τελικά το VVD του επί 13 χρόνια πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, πολύ περισσότερο από όσο πρόβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το κλίμα απογοήτευσης και το σοκ ανάμεσα στους οπαδούς του κόμματος ήταν ορατό, γράφει ο Guardian. Περίμεναν κάποιες απώλειες σε έδρες, αλλά σίγουρα όχι τόσο μεγάλες. Οι ψυχραιμότεροι υπενθυμίζουν ότι το κόμμα κυβερνούσε εδώ και 13 χρόνια και η φθορά του ήταν αναμενόμενη.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι