Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την κατάρριψη του αεροσκάφους, επιμένει ο Τριντό

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την κατάρριψη του αεροσκάφους, επιμένει ο Τριντό

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα πως παραμένουν τα ερωτήματα για την κατάρριψη από το Ιράν ενός ουκρανικού αεροπλάνου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες, περιλαμβανομένων 57 Καναδών, και πως αναμένει πλήρη συνεργασία στην εν εξελίξει έρευνα.

«Ο Καναδάς και ο κόσμος έχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν», είπε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι απολύτως απαραίτητο ο Καναδάς να συμμετάσχει στην έρευνα αυτή. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν και ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012, ο Τριντό μίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί νωρίτερα σήμερα, αφού ο Ροχανί είπε πως η κατάρριψη από τον στρατό του αεροπλάνου ήταν ένα «ολέθριο λάθος». Ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Καναδούς ερευνητές, ότι θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει τον διάλογο, είπε ο Τριντό. Ο Τριντό είπε πως μια «πλήρης και ολοκληρωμένη» έρευνα είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κατάρριψη του αεροπλάνου οφειλόταν πράγματι σε λάθος, και είπε πως η αποζημίωση από το Ιράν των θυμάτων θα πρέπει να είναι «μέρος του μίγματος».

Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είπε στον Ροχανί πως η παραδοχή του Ιράν ότι κατέρριψε χωρίς να έχει την πρόθεση το επιβατηγό αεροσκάφος είναι «ένα σημαντικό βήμα», αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να έχουμε «πλήρη καθαρότητα για το πώς μια τέτοια φρικτή τραγωδία μπορεί να συνέβη». Λέγοντας ότι είναι «εξοργισμένος», ο Τριντό πρόσθεσε: «Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν οι ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι οικογένειες να έχουν το κλείσιμο που τους αξίζει».

Ο Τριντό ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα Καναδών ειδικών αναμένεται εντός ωρών στην Τεχεράνη προκειμένου να «εγκαθιδρύσει μια παρουσία επί του πεδίου προς υποστήριξη των καναδικών οικογενειών». «Αυτή τη στιγμή τρεις θεωρήσεις διαβατηρίου έχουν εγκριθεί για τα μέλη της ομάδας ταχείας ανάπτυξης» που αναμένονται γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», είπε. «Θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη της ομάδας» και «οι Ιρανοί συνεργάζονται αυτή τη στιγμή για την έκδοση των θεωρήσεων διαβατηρίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι