Πολλές ελπίδες από την επιτυχημένη πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα

Πολλές ελπίδες από την επιτυχημένη πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα
Ç 23÷ñïíç áóèåíÞò, ðïõ ðñï çìåñþí õðåâëÞèç ìå åðéôõ÷ßá óå ìåôáìüó÷åõóç Þðáôïò öùôïãñáößæåôáé ìå ôïí êáèçãçôÞ ×åéñïõñãéêÞò Ãåþñãéï Óùôçñüðïõëï, åíþ âãáßíåé áðü ôï Ãåíéêü Íïóïêïìåßï Áèçíþí «Ëáúêü» óôï ïðïßï íïóçëåõüôáí, ÁèÞíá, ÐáñáóêåõÞ 12 Éáíïõáñßïõ 2024. Ç åðÝìâáóç áõôÞ ðñáãìáôïðïéÞèçêå ãéá ðñþôç öïñÜ óôçí ÅëëÜäá óôï Ëáúêü Íïóïêïìåßï Áèçíþí áðü ôçí ïìÜäá ôïõ êáèçãçôÞ ×åéñïõñãéêÞò Ãåùñãßïõ Óùôçñüðïõëïõ, ìå ôç óõììåôï÷Þ ôïõ Ãåñìáíïý êáèçãçôÞ Dieter Broering. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÉÔÓÁÑÁÓ

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο έγινε μια πολύ δύσκολη επέμβαση για πρώτη φορά στον τόπο μας. Μεταμοσχεύθηκε το μισό ήπαρ του πατέρα στην κόρη του, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι

Εξιτήριο έλαβε σήμερα η 23χρονη ασθενής η οποία προ ημερών υπεβλήθη με επιτυχία σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη -ο οποίος ήταν ο 50χρονος πατέρας της. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Και η επιτυχής έκβαση δίνει ελπίδες σε πολλούς ασθενείς με κακοήθεια στο ήπαρ, καθώς πρόκειται για δύσκολο ογκολογικό περιστατικό. Η επέμβαση έγινε από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering. (Στη φωτογραφία η ασθενής με τον κ.Σωτηρόπουλο)

Ο καθηγητής κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος είπε μεταξύ άλλων για την διαρκείας 10 ωρών επέμβαση: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με επιτυχία. Να ευχαριστήσω καταρχάς την Ελένη και τους γονείς της που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου -που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα–, καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του καθηγητή Dieter Broering ο κ. Σωτηρόπουλος είπε: «Καλέσαμε και γιατρό από το εξωτερικό, γιατί πάντοτε όταν ξεκινά μία τέτοια διαδικασία, έρχεται μία έμπειρη ομάδα για να την υποστηρίξει. Οφείλεις να προσφέρεις τις καλύτερες συνθήκες εκείνη τη στιγμή στην ασθενή, τόσο στην 23χρονη, όσο και στον πατέρα που υποβλήθηκε σε μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Το εύκολο θα ήταν να την στέλναμε στο εξωτερικό. Αλλά με αυτό θα βλέπαμε μόνο το θάμνο, δεν θα βλέπαμε το δάσος. Οπότε εμείς θέλαμε αυτό ακριβώς να το μετουσιώσουμε σε πράξη στη χώρα μας. Όταν γίνουν αρκετές επεμβάσεις, δεν θα χρειάζεται πια η αρωγή των ξένων ειδικών».

Προσέθεσε και τα εξής: «Η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη ακόμα και στη Γερμανία, όπου ήμουν πολλά χρόνια. Από τα 21 μεταμοσχευτικά κέντρα μόνον δύο κάνουν μεταμόσχευση ήπατος ζώντα δότη σε ενήλικα. Δηλαδή ακόμα και σε χώρες που είναι πολύ μπροστά, είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολύ ειδικά κέντρα. Τώρα αυτό που κάναμε είναι ότι το συκώτι, που είναι ένα μεγάλο ενδοκοιλιακό όργανο και το καταλαβαίνουμε ως ένα ενιαίο όργανο υπάρχει τρόπος να το χωρίσουμε στη μέση, σε δύο κομμάτια, σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό, γιατί έχει κι αυτό δύο μέρη στην ουσία. Το ήπαρ έχει το μοναδικό προνόμιο της αναγέννησης, μέσα σε ένα μήνα περίπου από το χειρουργείο. Ουσιαστικά από τα δύο μισά συκώτια έχεις σε ένα μήνα δύο ολόκληρα. Και αυτό είναι που εκμεταλλευόμαστε και αξιοποιούμε

»Με αυτό τον τρόπο πήραμε το συκώτι του πατρός, που είδαμε ότι ήταν και το πιο κατάλληλο, το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι δηλαδή, και το εμφυτεύσαμε στην Ελένη αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό».

Το ιστορικό

Η 23χρονη παρουσίασε  συμπτώματα πέρσι τέτοια εποχή και την άνοιξη τελικά διαγνώσθηκε με κακοήθεια στο ήπαρ. Έγινε μια πρώτη επέμβαση που πήγε αρχικά καλά, με την έννοια ότι αφαιρέθηκε το προβληματικό κομμάτι. Πλην όμως, λίγους μήνες μετά διαπιστώθηκε μετάσταση στο ίδιο όργανο.

Η λύση της μεταμόσχευσης από νεκρό δότη, όπως εξήγησε ο κ. Σωτηρόπουλος στην ΕΡΤ «είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, κρατάει μήνες έως και χρόνια γιατί υπάρχει λίστα αναμονής και προτεραιοποίηση που έχει να κάνει όχι μόνο με τη διάγνωση, έχει να κάνει και με τη βαρύτητα της ηπατικής λειτουργίας. Η πιο άμεση λύση εν προκειμένω, επειδή δεν θα έπαιρνε προτεραιότητα η συγκεκριμένη ασθενής, θα ήταν η μεταμόσχευση από ζώντα δότη γι΄αυτό και το προτείναμε».

Ο πατέρας της είπε ότι με χαρά έκαναν οι συγγενείς εξετάσεις για την συμβατότητα. Έτυχε να είναι πιο συμβατός εκείνος και έδωσε με χαρά όπως είπε το μόσχευμα στην κόρη του. Ο ίδιος είναι από τη Σητεία και η οικογένεια ζει στο Ηράκλειο. Ρωτήθηκε τι θέλει να κάνει τώρα η κόρη του, αν εργάζεται κ.λπ, και εκείνος απάντησε «το παιδί το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει σπίτι του, μας ενδιαφέρει η υγεία της και μελλοντικά, ναι θα επιστρέψει στη δουλειά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx