ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκλογές στην Πολωνία: Ήττα της κυβέρνησης – Πλειοψηφεί το σχήμα Τουσκ

Εκλογές στην Πολωνία: Ήττα της κυβέρνησης - Πλειοψηφεί το σχήμα Τουσκ,

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Πολωνία ήταν ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών. Και αυτό διότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα φαίνεται ότι συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες έδρες που χρειάζονται για να αναλάβουν την εξουσία, διώχνοντας το κυβερνών εθνικιστικό- συντηρητικό κόμμα.

Παρά το γεγονός ότι το κυβερνών PiS, του Κατσίσκι, με πρωθυπουργό τον Ματέους Μοραβιέτσκι, σύμφωνα με τα exit poll του Ipsos συγκέντρωσε ποσοστό 36,8%, που μεταφράζεται σε 200 έδρες στο Κοινοβούλιο – σε σύνολο 460 – δεν είναι αρκετές καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπό τον Συνασπισμό Πολιτών του κ. Τούσκ προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσουν 248 έδρες. Το ποσοστό κόμματος του Τουσκ  ανέρχεται στο 31,6%. Στην περίπτωση που αυτά τα στοιχεία επιβεβαιωθούν θα γίνει αλλαγή σελίδας σε μία χώρα που έχει έρθει ουκ ολίγες φορές σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, κυρίως σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τη μετανάστευση, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ κλπ.

Μάλιστα το exit poll καθυστέρησε να ανακοινωθεί. Πολλοί αναλυτές σχολιάζοντας αυτή την καθυστέρηση εκτίμησαν ότι αυτό οφειλόταν στη συμμετοχή ρεκόρ στις εκλογές, η οποία άγγιξε το 72,9% – ποσοστό ρεκόρ. Σε ορισμένες περιοχές οι ψηφοφόροι στέκονταν ακόμη στην ουρά, όταν έκλεισαν επίσημα οι κάλπες, αλλά δόθηκε σε όλους η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, να περιμένουν σε μια μεγάλη ουρά για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο στη δυτική πόλη Βρότσλαβ. Οι κάτοικοι προσέφεραν σε όσους περίμεναν ζεστό τσάι και κουβέρτες αλλά και φαγητό, καθώς κάποιοι δήλωσαν ότι ανέμεναν στην ουρά έξι ώρες. Το εκλογικό κέντρο έκλεισε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (04:00 ώρα Ελλάδας), έξι ώρες μετά την επίσημη ώρα που θα έκλειναν οι κάλπες.

Τούσκ: Η δημοκρατία νίκησε

Tα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Ως τις 5:30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα, 6:30 Ελλάδας) είχε καταμετρηθεί μόλις το 3,6% των ψήφων. Ο κ. Τουσκ εμφανώς ικανοποιημένος από το exit poll, δεσμεύθηκε να αναθερμάνει τις σχέσεις της Πολωνίας με τις Βρυξέλλες και να ακυρώσει κάποιες πολιτικές του PiS όπως και να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι επικεφαλής του κόμματος. «Η δημοκρατία νίκησε (…) Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης του PiS», τόνισε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί το exit poll, ο Τουσκ και οι σύμμαχοί του της κεντροδεξιάς, ο Τρίτος Δρόμος και η Νέα Αριστερά, ίσως χρειαστεί να περιμένουν εβδομάδα ή και μήνες προτού τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που προέρχεται από το PiS, έχει δηλώσει ότι θα δώσει πρώτα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα το οποίο θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Από την πλευρά του ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο 74χρονος επικεφαλής του PiS, δήλωσε στους συνεργάτες του, που είχαν συγκεντρωθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Βαρσοβία, ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα αποτελέσματα των εκλογών θα μεταφραστούν σε μία ακόμη θητεία του κόμματος στην κυβέρνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι