Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν με βέτο το σχέδιο ανάκαμψης λόγω του “κράτους δικαίου”

Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν με βέτο το σχέδιο ανάκαμψης λόγω του “κράτους δικαίου”

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών-μελών για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., δυο χώρες έθεσαν βέτο, μπλοκάροντας τη χρηματοδότηση εν μέσω πανδημίας, απαιτώντας να διαγραφεί ο όρος που προβλέπει ότι η εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Όπως είπε ο πρεσβευτής της Γερμανίας που προεδρεύει της Ένωσης, στην προηγούμενη συνάντηση υπερψηφίστηκε η σύνδεση του κράτους δικαίου με τη χρηματοδότηση, αλλά εν προκειμένω απαιτείτο και αρκούσε να υπερψηφίσει μόνον το 55% των κρατών – μελών. Εντούτοις για τη χρηματοδότηση απαιτείται ομοφωνία. Οι πρέσβεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δήλωσαν ότι αυτό αποτελεί παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας τους και έθεσαν βέτο.

Το σχέδιο που συζητήθηκε σήμερα αποτελούσε τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί μεταξύ του Συμβουλίου Κορυφής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συναίνεση του οποίου ήταν και παραμένει απαραίτητη. Δηλαδή η Ευρωβουλή απαίτησε να συνδεθεί το κράτος δικαίου με τις χρηματοδοτήσεις διαφορετικά δεν θα ενέκρινε το πρόγραμμα. Τώρα που συνδέθηκε όμως, το μπλοκάρουν όπως ειχαν προειδοποιήσει, οι δύο προαναφερόμενες χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι