Πολωνία και Τσεχία πιέζουν για το θέμα των μεταναστών – Απέπλευσε η πρώτη αποστολή από Ιταλία για Αλβανία
14/10/2024Η Κομισιόν «είναι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές που ζητούν να ανασταλεί εν μέρει το δικαίωμα ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη Λευκορωσία», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής. Παράλληλα, θέμα θέτει και η Τσεχία. Εν τω μεταξύ, σήμερα απέπλευσε πολεμικό πλοίο από την Ιταλία μεταφέροντας μετανάστες στο “θύλακα” που κατασκεύασε στην Αλβανία η Ιταλία για να κρατούνται μετανάστες και που θα είναι ουσιαστικά ιταλική “επικράτεια” που απλώς θα φρουρείται από Αλβανούς.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ότι «χρησιμοποιούν την εισροή μεταναστών για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή». Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι θέλει να αναστείλει εν μέρει το δικαίωμα ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα του και ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να εγκρίνει αυτό το μέτρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος της εκπροσώπου της, Ανίτα Χίμπνερ, χαρακτήρισε «υβριδική απειλή και εργαλειοποίηση την τακτική της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. «Είναι σημαντικό και επιτακτικό η ΕΕ να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα και ειδικότερα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Και οι δύο χώρες έχουν ασκήσει τα τρία τελευταία χρόνια μεγάλη πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που υπονομεύει την ασφάλεια των κρατών-μελών και την ασφάλεια της Ένωσης στο σύνολό της».
Η ίδια σημείωσε, ωστόσο, ότι η Πολωνία, όπως και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να δίνουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν είχε τονίσει ότι «η νέα Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη έχουν τα απαραίτητα μέσα για να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους υβριδικές απειλές».
Το θέμα της μετανάστευσης και της «εργαλειοποίησης» των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, μαζί με την ανάγκη της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων «με όλα τα διαθέσιμα μέσα», θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία και η Τσεχία ζήτησαν από κοινού τη σκλήρυνση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και μια «αυστηρότερη και διαφορετική εκδοχή του συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση», που εγκρίθηκε στις 14 Μαΐου και θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2026.
Η ιταλική “λύση” στην Αλβανία
Πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μεταφέρει στα δύο κλειστά ιταλικά κέντρα της βόρειας Αλβανίας μετανάστες και πρόσφυγες που περισυνελέγησαν την τελευταία εβδομάδα στην κεντρική Μεσόγειο, σάλπαρε πριν από λίγο από τη Λαμπεντούζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη.
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών πρόσθεσε ότι πρόκειται για άνδρες οι οποίοι προέρχονται από ασφαλείς χώρες και δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν δικαιούνται ασύλου. Οι επιβαίνοντες στο πλοίο Libra του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού θα μεταφερθούν πρώτα στο hotspot του Σεντζίν, κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με το Μαυροβούνιο, για τις διαδικασίες ταυτοποίησης. Στην συνέχεια θα οδηγηθούν στο Γκιαντέρ, σε πρώην βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλβανίας, όπου οι ιταλικές αρχές έχουν δημιουργήσει τρεις νέες δομές. Στα πρώτα δυο κλειστά κέντρα, με περίπου χίλιες κλίνες, οι αιτούντες άσυλο θα περιμένουν την σχετική απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. Το τρίτο είναι ένα σωφρονιστικό ίδρυμα χωρητικότητας είκοσι ατόμων.
Υπενθυμίζεται ότι πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην Ιταλία, έχουν υπογραμμίσει πως θεωρούν ότι η λίστα της Ιταλίας με τις «ασφαλείς χώρες» περιέχει και πολλά κράτη στα οποία δεν τηρούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ή όπου υπάρχουν σοβαρές συγκρούσεις. Αναπάντητο μένει και το ζήτημα των οικογενειών, καθώς από τους διασωζόμενους που καταλήγουν στην Αλβανία εξαιρούνται τα γυναικόπαιδα, όμως δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνεται με τον πατέρα ή τον ενήλικα αδελφό των παιδιών που επέβαιναν στο πλοιάριο. Ο Λάιεν έχει πει σχετικά ότι «το βρήκε πρωτότυπη λύση». Άρχισε εν τω μεταξύ στο Βερολίνο η συνάντηση για τη διεύρυνση της ΕΕ με γενικό θέμα την είσοδο της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, του Κόσσοβου, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας να έχει “παγώσει” λόγω της μη τήρησης της συμφωνίας με τη Βουλγαρία για συνταγματικές αλλαγές. Ο Όλαφ Σολτς έκανε και ειδική αναφορά στη διένεξη Κοσσόβου-Σερβίας «που πρέπει να επιλυθεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews