Πολωνία: Μεγάλη κόντρα μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου

Πολωνία: Μεγάλη κόντρα μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου

Ο εθνικιστής και αντικομουνιστής Πολωνός ιστορικός Κάρολ Ναβρότσκι που εξελέγη προ πενταμήνου πρόεδρος στην Πολωνία “πονοκεφαλιάζοντας” τον φανατικό φιλοευρωπαϊστή πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, καταγγέλλει ότι ο δεύτερος τον αποκόπτει από τις υπηρεσίες πληροφοριών και αντικατασκοπείας, για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Η υπόθεση έγινε γνωστή, επειδή ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τον “κάρφωσε” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι αρνήθηκε να παραστεί σε τελετή επιβράβευσης αξιωματικών της υπηρεσίας πληροφοριών και αντικατασκοπείας «παρότι είναι παράδοση η προεδρική παρουσία στην τελετή». Οπότε ο Ναβρότσκι αντεπιτέθηκε με την εξής ανάρτηση:

«Ο κ. Πρωθυπουργός, με το συνηθισμένο του ύφος, είπε ψέματα και δεν εξήγησε τι πραγματικά συνέβη. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει αποφασίσει ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών απαγορεύεται να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Πολωνικής Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τις υπηρεσίες πληροφοριών σε μια πολιτική διαμάχη. Ενώ μαίνεται πόλεμος πέρα ​​από τα ανατολικά μας σύνορα, αποφάσισε ότι ο πρόεδρος, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, θα πρέπει να στερηθεί την πρόσβαση στις πιο ζωτικές πληροφορίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Ναβρόκι.

Πρόσθεσε ότι «τέσσερις από τις συναντήσεις μου με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ακυρώθηκαν. Αυτές ήταν οι συναντήσεις κατά τις οποίες επρόκειτο να συζητηθούν ζητήματα κρίσιμα για την ασφάλεια της Πολωνίας και θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά και με την τελετή στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός. Αυτό, όμως, δεν συνέβη επειδή τα συμφέροντα του κράτους συγχέονται με αυτά του κόμματος», πρόσθεσε ο Πολωνός πρόεδρος.

«Δεν μπορώ και δεν θα συμφωνήσω με αυτό. Ο πρωθυπουργός Τουσκ πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι βασιλιάς, αλλά μόνον επικεφαλής της κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με τον πρόεδρο που εκλέγεται από τους Πολωνούς, ειδικά σε θέματα εθνικής ασφάλειας», κατέληξε ο Ναβρότσκι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx