Πολωνία: Βουλευτής έσβησε με πυροσβεστήρα μια εβραϊκή επτάφωτη λυχνία

Πολωνία: Βουλευτής έσβησε με πυροσβεστήρα μια εβραϊκή επτάφωτη λυχνία
epa11024744 Member of Parliament Grzegorz Braun (C-L), of the far-right Confederation party, stands after extinguishing the Hanukkah candles with a fire extinguisher at the Polish parliament building in Warsaw, Poland, 12 December 2023. The Hanukkah menorah was lit to mark the start of the Jewish Hanukkah holiday and symbolize the victory of light over darkness. EPA/MARCIN OBARA POLAND OUT

Πολωνός βουλευτής απεβλήθη από την συνεδρίαση όταν χρησιμοποίησε πυροσβεστήρα για να σβήσει εβραϊκή λυχνία

Ακροδεξιός βουλευτής έσβησε μέσα στο κοινοβούλιο της Πολωνίας με έναν πυροσβεστήρα μια μενορά (επτάφωτος λυχνία) για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά.

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε αμέσως την ενέργεια του βουλευτή. «Συνέβη κάτι το απαράδεκτο, που δεν θα πρέπει να ξαναγίνει ποτέ, είναι ντροπή», είπε ο Τουσκ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου χαρακτήρισε την ενέργεια «ρατσιστική, ξενοφοβική και αντισημιτική» και απέκλεισε από τη συνεδρίαση τον υπεύθυνο βουλευτή Γκρέγκορζ Μπράουν του κόμματος «Συνομοσπονδία».

Πλάνα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ιδιωτικής τηλεόρασης TVN24 δείχνουν τον Μπράουν να παίρνει στα χέρια του τον πυροσβεστήρα και να κατευθύνεται στον προθάλαμο του κοινοβουλίου όπου βρισκόταν η μενορά. Αφού ενεργοποίησε τον πυροσβεστήρα, έσβησε τα κεριά της λυχνίας, που αποτελεί σύμβολο του ιουδαϊσμού, προκαλώντας ένα λευκό νέφος και αναγκάζοντας τους φύλακες να απομακρύνουν όσους ήταν παρόντες. Στα πλάνα διακρίνονται κάποιοι άνθρωποι καλυμμένοι με μια λευκή σκόνη.

Ο Μπράουν στη συνέχεια μπήκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων, ανέβηκε στο βήμα και αποκάλεσε σατανική τη μενορά, προσθέτοντας ότι εκείνος «αποκατέστησε την ομαλότητα». Όταν ρωτήθηκε μετά το επεισόδιο αν ντρέπεται για όσα έκανε, απάντησε: «Εκείνοι που συμμετέχουν σε πράξεις σατανικής λατρείας θα έπρεπε να ντρέπονται».

Ο πρόεδρος της Βουλής Σίμον Χολόβνια είπε ότι θα ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές και ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό όσο είμαι εγώ πρόεδρος του κοινοβουλίου». Ο Μπράουν έφυγε από το κοινοβούλιο αφού αντάλλαξε χειραψία με άλλους ακροδεξιούς βουλευτές.

Ο αρχιραβίνος της Πολωνίας Μίχαελ Σούντριτς είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι πράξεις του Μπράουν δεν αντιπροσωπεύουν τη χώρα. «Κάποιος έσβησε τα κεριά της Χανουκά και λίγα λεπτά αργότερα τα ξανανάψαμε. Επί χιλιάδες χρόνια οι εχθροί μας προσπαθούν να μας σβήσουν, από την εποχή των Μακκαβαίων μέχρι τη Χαμάς. Αλλά οι εχθροί μας πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούν να μας σβήσουν», είπε.

Ο καρδινάλιος Γκρέγκορζ Ρις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι ντρέπεται για τις πράξεις του Μπράουν. «Ζητώ συγγνώμη από ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα της Πολωνίας», έγραψε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι