Πολωνός πρωθυπουργός: Το βέτο μας, σας προστατεύει όλους από την κηδεμονία των Βρυξελλών

Πολωνός πρωθυπουργός: Το βέτο μας, σας προστατεύει όλους από την κηδεμονία των Βρυξελλών

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι γράφει σε άρθρο του ότι πιθανόν η σύνδεση του κράτους δικαίου με το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά να αποσκοπεί στη μη ενεργοποίηση του Ταμείου, αλλά σίγουρα αποσκοπεί στην άσκηση κηδεμονίας από τις Βρυξέλλες εις βάρος των εθνικών κυβερνησεων των κρατών – μελών.

Η προσπάθεια εισαγωγής του ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου στη διαδικασία κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας «θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι εμπλεκόμενοι, ώστε το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης να μην ενεργοποιηθεί. Μήπως οι παίκτες αυτού του παιχνιδιού οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα οι πιο ωφελημένοι της κοινής εσωτερικής αγοράς, δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώνουν στο κοινό Ταμείο;», γράφει ο πολιτικός σε άρθρο του, που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Πριν από τον αποφασιστικό γύρο για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας εγείρει σοβαρές κατηγορίες εναντίον των μεγάλων χωρών της ΕΕ. Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας το υπερασπίζεται ο Μοραβιέτσκι ως «βαλβίδα ασφαλείας χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξυπηρετεί την αναζήτηση ενός συμβιβασμού και προστατεύει τους πιο αδύναμους από την κηδεμονία των σημερινών ισχυρών», αναφέρει.

Ταυτόχρονα, αναζητεί συμμάχους για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι «αρχικά θα μπορούσε να επηρεαστεί μόνο η Πολωνία από τις περικοπές χρηματοδότησης της ΕΕ λόγω των υποτιθέμενων παραβιάσεων του κράτους δικαίου. Μετά, όμως, ο ίδιος μηχανισμός θα μπορεί να πλήξει κάθε άλλο κράτος της Ενωσης εάν δεν είναι έτοιμο να υποκύψει στη βούληση των Βρυξελλών. Ο επιδιωκόμενος μηχανισμός (ελέγχου των αρχών του) κράτους δικαίου είναι μία αυθαιρεσία που αποφασίσθηκε από πολύ λιγότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς σε σύγκριση με τα εθνικά κοινοβούλια», τονίζει στο άρθρο του.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προταθεί να συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μην το συνδέσουν. Το Ευρωκοινοβούλιο όμως έθεσε βέτο, ότι αν δεν συνδεθεί το χρήμα με το κράτος δικαίου, δεν θα εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Κομισιόν, για να αποφύγει τις συγκρούσεις και τα βέτο, προσπάθησε να μεταπείσει τους Ευρωβουλευτές, αλλά στάθηκε αδύνατον όπως υποστηρίζουν οι επίτροποι. Εν συνεχεία, για να παρακαμφθεί η Πολωνία και η Ουγγαρία που έθεσαν βέτο στον έλεγχο στα εσωτερικά των χωρών τους, κάποιοι Δυτικοευρωπαίοι τάχθηκαν υπέρ του να περάσει το Ταμείο Ανάκαμψης με τη σχετική πλειοψηφία των ηγετών και όχι με ομοφωνία, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε ως αντιβαίνουσα στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx