Πομπέο: Ξέρουμε ότι ο ιός ξέφυγε από κινεζικό εργαστήριο

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να διερευνήσει πλήρως την πιθανότητα ο κορονοϊός να διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο στην Γουχάν.

«Το Πεκίνο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποκλείει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες που οι επιστήμονες χρειάζονται για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτόν τον θανατηφόρο ιό και τον επόμενο», είπε ο Πομπέο. «Δεν λέω ότι ο ιός διεσπάρη επίτηδες, αλλά ότι ξέφυγε κατά λάθος. Έχουμε βάσιμες πληροφορίες ότι ερευνητές εργαστηρίου νόσησαν το φθινόπωρο του 2019 με συμπτώματα παρόμοια με της COVID-19,  ότι επιστήμονες σε αυτό το εργαστήριο ερευνούσαν από το 2016  φυσικό κορονοϊό από νυχτερίδες, έναν κορονοϊό κατά 96,2% όμοιο γονιδιακά με το στέλεχος που προκαλεί την  COVID.Επίσης γνωρίζουμε ότι το εργαστήριο αυτό έχει δεσμούς με τον κινεζικό στρατό και το εργαστήριο δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις στο θέμα των κορονοϊών που μελετούσε».

Ουσιαστικά ο Πομπέο λέει ότι ιός ξέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και ότι αυτό συνέβη επειδή δεν υπήρχαν επαρκή πρωτόκολλα ασφαλείας στο εργαστήριο.

«Οι τυχαίες λοιμώξεις στα εργαστήρια έχουν προκαλέσει αρκετές προηγούμενες εκδηλώσεις ιών στην Κίνα και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της επιδημίας SARS το 2004 στο Πεκίνο που μόλυνε εννέα ανθρώπους και σκότωσε τον εναν», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ενημερωτικό έγγραφο.

«Το οτι νόσησαν άνθρωποι σε αυτό το εργαστήριο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του δημόσιου ισχυρισμού  του εργαστηρίου ότι υπήρχε ‘μηδενική μόλυνση’ μεταξύ του προσωπικού και των εκπαιδευόμενων με ιούς SARS-CoV-2 ή SARS», δήλωσε ο Πομπέο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι